• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers

Zindelijk worden

Print 

De meeste kinderen worden rond de leeftijd van drie jaar zindelijk; jongetjes vaak wat later. Vooral ’s nachts kan het wel eens moeilijk zijn om bedplassen te voorkomen. U moet over het algemeen gewoon geduld hebben en niet proberen het zindelijk worden te forceren. Dit kan namelijk een averechts effect hebben.
Daarnaast kan uw kind door een ingrijpende gebeurtenis (zoals een geboorte van een broertje of zusje, naar school gaan of een scheiding) weer tijdelijk in bed of in de broek gaan plassen.

We komen regelmatig ouders tegen die twijfelen of ze hun kind wel op de juiste manier zindelijk maken. Ook zijn er ouders die zich afvragen of hun situatie wel normaal is; en wat ze er zelf aan kunnen doen. Op deze pagina kunt u de antwoorden lezen van een aantal ‘meest gestelde vragen’. Daarnaast vertellen we u wat er mogelijk is in het Beatrix Kinderziekenhuis, als uw kind hier door uw huisarts naar wordt verwezen.

Meest gestelde vragen

Hoe maak je een kind zindelijk?
Door structuur en regelmaat aan te bieden; bijvoorbeeld door op vaste tijden naar het toilet te gaan.

Op welke leeftijd zijn de meeste kinderen normaal gesproken overdag en ’s nachts zindelijk?
De meeste kinderen zijn met een jaar of 3, 4 overdag zindelijk. Vanaf 7 jaar zijn de meeste kinderen ook ’s nachts droog.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie of bedplassen?
Naast een medische afwijking kan slecht of verkeerd plassen een oorzaak zijn van incontinentie. Bijvoorbeeld wanneer een kind onvoldoende tijd neemt om goed uit te plassen.

Is incontinentie erfelijk?
Incontinentie is niet echt erfelijk, wel komt het in sommige families meer voor dan in andere families.

Is het een goed idee om mijn kind ’s middags al wat minder te laten drinken?
Nee. Wel is het goed om uw kind vooral ’s ochtends goed te laten drinken. Een kind dat ’s middags of ’s avonds dorst heeft, heeft overdag te weinig gedronken.

Wordt mijn kind minder snel zindelijk door het gebruik van luiers?
Meestal maakt dat niet uit, heel soms komen we kinderen tegen die een luier gemakkelijk vinden. Maar meestal staat het gebruik van luiers de zindelijkheid niet in de weg.

Wat is een plaswekker, en helpt dat?
Een plaswekker geeft lawaai en/of en trilsignaal af om wakker te worden. De wekker is aangesloten op een onderbroekje met sensoren. De wekker reageert op nat worden en gaat dan af. Het is de bedoeling dat uw kind wakker wordt en gaat plassen. Zo leert uw kind wanneer er gevoel is om te plassen. Op den duur moet uw kind al wakker worden van een volle blaas. Als uw kind vaker dan tweemaal per nacht wordt  gewekt door de wekker, is een wekker (nog) niet een goed hulpmiddel.    

Zijn er medicijnen mogelijk?
Er zijn geen medicijnen die incontinentie verhelpen, wel kunnen medicijnen soms meehelpen om continent te worden.

Is het verstandig mijn kind ’s avonds nog even te laten plassen?
Ja, maar dit is alleen zinvol als uw kind goed wakker wordt. Anders leert het geen verschil te maken tussen slapend te plassen op een toilet of een bed. Als uw kind nog nat is na eenmaal ’s avonds plassen, dan is het (nog) niet zinvol om te doen.

Verwijzing naar het Beatrix Kinderziekenhuis

Als de klachten van uw kind langdurig zijn of mogelijk een medische oorzaak hebben, kan uw huisarts uw kind naar het Beatrix Kinderziekenhuis verwijzen. U en uw kind krijgen dan een afspraak met een kinderarts. De kinderarts onderzoekt uw kind of er een oorzaak kan zijn voor de problemen. Hiervoor zijn soms meerdere onderzoeken voor nodig, zoals:

  • een echo;
  • een röntgenfoto;
  • een blaasfunctie onderzoek.

Bij een blaasfunctieonderzoek wordt de werking van de blaas en sluitspier onderzocht. Met plakelektrodes op de billen vlakbij de anus en op de rug wordt de activiteit van de bekkenbodemspieren gemeten. Daarna vult de arts de blaas via een blaaskatheter met water. Als de blaas vol raakt zal uw kind plasdrang krijgen. Uw kind mag dan een plas doen op een speciaal toilet. Soms wordt de blaas gevuld met een contrastvloeistof, waardoor er tegelijkertijd röntgenopnames gemaakt kunnen worden. Meer informatie over het blaasfunctie onderzoek kunt u lezen via de link die onderaan deze pagina.

Als er medisch gezien geen aanleiding is voor een ingreep kan de kinderarts uw kind verwijzen naar:

  • Een kinderbekkentherapeut: Met name als de arts bemerkt dat uw kind de techniek van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren niet goed onder controle heeft.
  • Een verpleegkundig consulent: De consulent geeft uw kind adviezen en instructies om de problemen op te lossen. Hieronder volgt een beschrijving van haar werkwijze.

De verpleegkundig consulent van het UMCG

Als uw kind is verwezen naar een verpleegkundig consulent krijgt u voor de eerste afspraak een vragen- en invullijst (mictielijst). Daarop kunt u aangeven hoe vaak en hoeveel uw kind plast. Als u deze lijsten meeneemt naar uw afspraak bij het Beatrix Kinderziekenhuis, kan de verpleegkundig consulent al een redelijk goed beeld van de situatie krijgen. Hiermee kan de consulent adviezen en instructies op maat geven. Voor een goed resultaat is het noodzakelijk dat u deze adviezen dagelijks opvolgt.

Uroflowmetrie

Tijdens de eerste afspraak zal uw kind op een speciaal toilet plassen. Dit onderzoek heet een uroflowmetrie. De verpleegkundig consulent  krijgt met dit onderzoek inzicht in hoe uw kind plast. Nadat uw kind klaar is met plassen zal ze met een echo meten hoeveel plas er nog in de blaas van uw kind zit. Onder aan deze pagina vindt u de brochure met meer informatie over dit onderzoek.

Duur van de behandeling

De eerste afspraak duurt ongeveer een uur, daarna volgen er meestal controles van ongeveer een half uur. Hoe vaak en wanneer uw kind een controleafspraak krijgt, is afhankelijk van de vooruitgang. Het resultaat is soms al op korte termijn zichtbaar. Vaak is er echter veel tijd en geduld nodig om tot het gewenste resultaat te komen.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram