• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nierkatheter bij een kind

Print 

Een nierkatheter is een dun slangetje dat in de nier ligt om urine uit de nier te laten lopen. Normaal gesproken gaat de urine in de nieren via de urineleider naar de blaas. Als dit belemmerd of onmogelijk is, kan het nodig zijn een nierkatheter in te brengen. Hierdoor kan de urine rechtstreeks aflopen.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van de belemmering van het afvloeien van de urine is een niersteen of een vernauwing in de urineleider. De urine verzamelt zich in het verzamelbekken van de nier en daardoor zet de nier uit. Dit is pijnlijk.

De ingreep

De arts brengt via een operatie een nierkatheter in, zodat de urine kan aflopen en de pijn verdwijnt. De urine loopt vervolgens weg zonder dat uw kind het merkt. Bij het plaatsen van de nierkatheter komt de katheter in de flank (zijkant) door de huid naar buiten. De nierkatheter is aan de huid vastgehecht en met pleisters op de huid vastgeplakt zodat deze er niet uit kan vallen.

Het opvangen van urine

De nierkatheter is aangesloten op een urine-opvangzak met een aftapkraantje. Voor overdag is dat een klein zakje dat met bandjes aan het bovenbeen is bevestigd. Voor de nacht is er een grotere urine-opvangzak met een langere slang, zodat uw kind ’s nachts niet uit bed hoeft. Bij baby’s kan het urinezakje aan de kleding gespeld worden.

Afhankelijk van de achterliggende oorzaak kan een nierkatheter tijdelijk of blijvend zijn. Met een nierkatheter moet uw kind voorzichtig zijn met sporten.