• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Donatie van een nier bij leven

Print 

Met een donatie van een nier bij leven bedoelen we dat de nier wordt afgestaan door gezonde mensen. Vaak zijn ouders, broers, zusters of partners van de nierpatiënt de levende nierdonoren. Maar ook buren, collega’s, vrienden of kennissen kunnen doneren. Soms meldt zich een altruïstische donor. Dit is iemand die uit goede wil of uit geloofsovertuiging anoniem een nier wil afstaan aan iemand op de wachtlijst.

Het donortraject

Wilt u een van uw nieren afstaan? U kunt dit melden aan de behandelend arts van degene aan wie u de nier wilt donoren. Deze arts verricht eventueel een kort vooronderzoek. Dit bestaat vaak uit een algemeen bloedonderzoek, het vaststellen van de bloedgroep en het meten van de bloeddruk. Daarna wordt u in contact gebracht met de coördinator nierdonatie bij leven van het UMCG.

Als na minimaal zeven dagen bedenktijd nog steeds een nier wilt afstaan, dan kunt u zich officieel aanmelden als (potentiële) donor. U krijgt dan een uitgebreid vooronderzoek. Het hele donortraject duurt ongeveer zes maanden. Tot aan de transplantatie kunt u als donor op elk moment afzien van donatie. In dit geval zorgen wij voor de begeleiding van degene waarvoor uw nier was bedoeld.​

Bekijk meer informatie over het doneren van een nier.