• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Type 1 Diabetes Mellitus

Print 

Type 1 diabetes ontstaat in de meeste gevallen bij jongeren onder de dertig jaar. Het werd daarom eerder ook wel jeugddiabetes genoemd. Tegenwoordig weten we dat type 1 op alle leeftijden kan ontstaan. Type 1 diabetes is niet erfelijk. Familieleden van patiënten met diabetes hebben wel een verhoogd risico om diabetes te krijgen.

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem het probleem heeft veroorzaakt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen schadelijke indringers op in het lichaam. Bij Type 1 diabetes heeft het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken opgeruimd. Het lichaam maakt dus zelf helemaal geen insuline meer aan. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose uit de voeding wordt opgenomen in de verschillende lichaamscellen. Glucose (suikers of koolhydraten) is een energiebron; de cellen hebben glucose nodig om goed te functioneren. Zonder insuline wordt de glucose niet verbruikt. Hierdoor loopt de bloedsuikerspiegel gevaarlijk hoog op. Daarom moet iemand met diabetes Type 1 regelmatig insuline inspuiten. Als het lichaam geen suikers kan verbranden dan gaat het vet verbranden, waardoor uw kind afvalt en ziek wordt. 

Symptomen van Type 1 diabetes 

Een belangrijk symptoom van diabetes Type 1 is een hoge bloedsuikerspiegel. Het lichaam scheidt dan via de urine suiker uit. U merkt dit doordat uw kind vaak en veel moet plassen. Hierdoor krijgt uw kind snel weer veel dorst, met als risico dat het wat uitdroogt. Doordat uw kind de suikers uitplast en vet gaat verbranden, gaat het afvallen. Dit zijn meestal de klachten waarmee men naar de huisarts gaat. Uw kind kan ook moe en prikkelbaar zijn. Als de klachten langer bestaan dan kan uw kind ook misselijk zijn, braken, buikpijn hebben en een snelle, diepe ademhaling.

Onderscheid Type 1 en Type 2

Soms is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een kind met Type 2 diabetes en een kind met Type 1 diabetes. Bij een kind met Type 1 diabetes zijn er in het bloed antistoffen tegen de alvleesklier aanwezig. Deze antistoffen worden niet gevonden bij Type 2 diabetes. Daarnaast hebben kinderen met Type 2 diabetes vaak last van overgewicht. 

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram