• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

MODY diabetes

Print 

MODY is een afkorting van Maturity-onset diabetes of the young.
MODY is een groep van aandoeningen gekenmerkt door een erfelijke vorm van diabetes mellitus waarbij de insuline producerende cel (de  cel) van de alvleesklier te weinig insuline maakt. Deze vorm van diabetes komt meestal voor het 25e levensjaar tot uiting.

Erfelijkheid

MODY is autosomaal dominant erfelijk. Dat betekent dat vaak een van de ouders en een van de grootouders dezelfde vorm van diabetes heeft. Er zijn inmiddels  zeven verschillende genen bekend, die zeven verschillende vormen van MODY kunnen geven (MODY1, MODY2 etc.).

Symptomen

De beginsymptomen van een MODY vorm van diabetes zijn meestal mild. Kinderen en jong volwassenen hebben licht verhoogde bloedsuikers en weinig andere symptomen. Naarmate een patiënt met MODY ouder wordt kan, afhankelijk van het type MODY, de alvleesklier steeds slechter gaan functioneren.

De behandeling

De behandeling van MODY is verschillend, dit is afhankelijk van het type MODY. MODY2 is vaak alleen met een dieet te behandelen, waarbij de koolhydraten goed over de dag moeten worden verdeeld. Bij andere vormen van MODY kan eerst met tabletten uit de groep van de sulfonylureumderivaten zoals tolbutamide worden behandeld. Bij een aantal patiënten is op oudere leeftijd door het slechter worden van de alvleesklierfunctie, toch insuline nodig.

Sommige vormen van MODY kunnen met andere afwijkingen gepaard gaan zoals leerproblemen, nierafwijkingen en afwijkingen van de baarmoeder of vagina.
Patiënten met MODY zijn veel gevoeliger voor de tabletten en voor de insuline dan patiënten met diabetes type 1 of type 2. Dit betekent dat een veel lagere dosering van de tabletten of insuline nodig is. Bij bijzondere omstandigheden zoals een operatie, kan de kinderarts adviseren te stoppen met de tabletten en tijdelijk over te gaan op insuline.
Een patiënt met MODY kan niet worden behandeld met metformine tabletten, die vaak bij patiënten met type 2 diabetes worden gebruikt.

Complicaties

Ook patiënten met MODY hebben een risico op de met diabetes geassocieerde complicaties zoals oogafwijkingen (retinopathie) en nierafwijkingen (nefropathie). Bij MODY 2 is het risico hierop meestal kleiner.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram