• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Waterdeprivatie- en DDAVP-test bij uw kind

Print 

Met een waterdeprivatie- en DDAVP-test bij een kind onderzoeken we:

  • of de aanmaak van een specifiek hormoon is verstoord
  • of er een stoornis in de nieren is.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt ’s ochtends plaats. Uw kind mag voor het onderzoek meestal gewoon eten en drinken. Soms spreekt de kinderendocrinoloog met u af dat uw kind thuis al vanaf een bepaalde tijd niets meer mag drinken.

Als het onderzoek begint, mag uw kind niets meer drinken. Als uw kind medicijnen gebruikt, overlegt de arts die uw kind behandelt of deze op de normale tijd ingenomen kunnen worden. Uw kind krijgt een infuus. Via dit infuus neemt de verpleegkundige elk uur een beetje bloed af. Soms krijgt uw kind tijdens de test een medicijn dat effect heeft op de urineproductie via het infuus  .

Uw kind wordt aan het begin en tijdens het onderzoek elke 2 uur gewogen. Ook wordt bij het begin van het onderzoek de urine van uw kind opgevangen. Als uw kind niet zindelijk is, krijgt uw kind een blaaskatheter om de urine op te vangen. Tijdens het onderzoek wordt de urine elk uur opgevangen. De urine gaat voor onderzoek naar het laboratorium. De uitslag van het urineonderzoek is direct bekend.

Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van de uitstagen van het bloed- en urineonderzoek. Het kan de hele dag duren. De arts beslist hierover. Soms wordt uw kind na het onderzoek een nacht opgenomen op de kinderafdeling. Na het onderzoek krijgt u richtlijnen mee hoeveel uw kind de eerste uren na de test mag drinken.

Uitslag

Na 3 weken bespreekt de arts met u de uitslag. U krijgt hiervoor een belafspraak.

Broertjes en zusjes

U kunt beter geen andere kinderen meenemen naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Brochure

Meer informatie over het onderzoek staat in de brochure 'DDAVP-test'.