• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Opwekken eisprong met gonadotrofine injecties

Print 

Als u een kinderwens heeft, maar er door een onregelmatige menstruatiecyclus weinig of geen eisprongen per jaar optreden, kan de arts voorstellen om de eisprong met hormonen op te wekken (ovulatie-inductie). Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld  met FSH-injecties (Follikel Stimulerend Hormoon).

Behandeling

Als u begint met een behandeling voor het opwekken van eiblaasgroei met behulp van FSH-injecties, leert een verpleegkundige hoe u uzelf kunt injecteren (prikinstructie).

Een behandeling met FSH-injecties start op de derde dag van de cyclus met eenmaal daags een injectie totdat er een eiblaasje voldoende groot is. U zult in deze periode een aantal malen een vaginale echoscopie krijgen. Zo kan de arts controleren of er niet te veel of te weinig eiblaasjes groeien. Het doel is één eiblaas te laten groeien. Als de eiblaas een grootte heeft van ongeveer 18 mm, krijgt u een instructie om de eisprong op te wekken met een injectie hCG (een hormoonpreparaat). Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat de uiteindelijke eisprong gaat optreden, ongeveer tussen de 20 en 40 uur na de injectie. Vervolgens krijgt u ook het verzoek om op de dag van de hCG-injectie en de dag daarna (en eventueel ook de dag daarna) samenleving te hebben zodat de eicel bevrucht kan worden.

Een week na de eisprong wordt uw bloed onderzocht op het progesterongehalte (hormoon). Een voldoende hoge progesteronwaarde is een bewijs dat de eisprong heeft plaatsgevonden.

Een behandeling met FSH-injecties is intensief omdat er regelmatig (drie tot vijf keer per cyclus) een vaginale echoscopie nodig is. Ook in het weekend kan het nodig zijn dat u gezien wordt voor deze behandeling. Als de behandeling u zwaar valt bespreek dit dan met uw arts op de polikliniek. 

Kansen op zwangerschap

De kans op een zwangerschap bij deze FSH-behandeling is per eisprong ongeveer 15%. De behandeling wordt meestal zesmaal herhaald. Na zes behandelingen is ongeveer 70% van de vrouwen zwanger.

Kans op een meerling

Een enkele keer ontstaan er twee of meer eiblaasjes, dan bestaat de kans op een meerlingzwangerschap. Dit gebeurt bij ongeveer 10% van de patiënten die een eisprong opwekken met FSH-injecties.

Bij teveel eiblaasgroei is de kans op een grote meerlingzwangerschap (drie-, vier-, of vijfling) te groot. Dit is een te groot risico voor moeder en eventuele kinderen. 
Als er teveel eiblaasjes groeien kan de vrouw ziek worden en het zogenaamde hyperstimulatiesyndroom ontwikkelen. Dit is een syndroom waarbij er veel vocht wordt vastgehouden in de buikholte en de eierstokken opzwellen.

Als er meer dan drie eiblaasjes groeien stoppen we daarom met deze cyclus en gaan we een menstruatie opwekken. We kunnen later opnieuw beginnen met het opwekken van de eisprong met de FSH-injecties in een aangepaste lagere dosis.