• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Poliklinische verloskamer

Print 

​​Veel vrouwen en hun partner vinden het prettig om onder huiselijke omstandigheden, met hun eigen verloskundige, te bevallen, maar met de zekerheid van een ziekenhuis dichtbij (de zogenoemde poliklinische bevalling). Op het verloscentrum is dit voor alle zwangeren mogelijk, bij welke praktijk u ook onder controle bent. Alle verloskundige praktijken van Groningen en omstreken kunnen gebruik maken van deze voorziening.

Ziekenhuisbed
 

Het verloscentrum heeft 6 verloskamers met een huiselijke sfeer. De kamers zijn van alle gemakken voorzien, met een eigen douche en toilet. U kunt voor de bevalling een skippybal of baarkruk gebruiken. Van de 6 verloskamers zijn er 2 met een speciaal bad, zodat u in bad kunt bevallen,

 

Als de bevalling begint

Als de bevalling begint, belt u eerst naar uw eigen verloskundige. De verloskundige komt dan meestal bij u thuis en overlegt met u wanneer u naar het verloscentrum gaat. De verloskundige reserveert een verloskamer voor u in het UMCG. 

​Handig om mee te nemen: 

  • muntstuk van 2 euro voor een rolstoel
  • kleertjes en Maxi-Cosi voor de baby

 

Parkeren

U kunt 24 uur per dag parkeren in de parkeergarage van het UMCG. Vanaf ongeveer 21.30 uur tot 7.30 uur zijn de hekken voor de ingang van de parkeergarage gesloten. U kunt echter gewoon van de garage gebruikmaken. U rijdt tot vlak voor de hekken en ziet aan de linkerkant een intercom. U vertelt wie u bent en waarvoor u komt. Vervolgens trekt u een kaartje uit de automaat waarna de hekken opengaan.

Als u met de taxi komt, kunt u vragen of de taxi u voor de hoofdingang wil afzetten.

Verloscentrum

Op het verloscentrum vangt een verpleegkundige of kraamverzorgende u op. Soms komt uw verloskundige meteen met u mee. U krijgt een kamer waar u kunt bevallen onder begeleiding van uw eigen verloskundige.

Na de bevalling

Als u en de baby zich goed voelen, mag u twee tot drie uur na de bevalling naar huis. Het tijdstip van uw vertrek bepaalt u samen met de verloskundige.

Kosten

Voor informatie over vergoeding van de kosten van een poliklinische bevalling zonder medische indicatie kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Van het UMCG krijgt u alleen een nota voor het gebruik van de verloskamer. Deze prijs is landelijk vastgesteld. Als u de actuele kosten wilt weten kunt u bellen met de afdeling Facturatie (050) 361 22 02, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur. Van uw verloskundige krijgt u een nota voor de verloskundige hulp.             

Vragen

Heeft u vragen over een poliklinische bevalling, dan kunt u contact opnemen met uw verloskundige of met een medewerker van het verloscentrum, telefoonnummer (050) 361 31 20.