• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

TURT

Print 

​​​​​​Een TURT is een operatie waarbij we via de plasbuis een tumor in de blaas weghalen. TURT is een afkorting en staat voor transurethrale resectie van een tumor.

Wanneer doen we een TURT?

U krijgt deze operatie om te onderzoeken of u blaaskanker​ heeft. En, als dat kan, om deze ziekte direct te behandelen.

Verloop operatie

We halen de blaastumor weg tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat of een ruggenprik krijgt. U ligt op uw rug met uw benen in beensteunen. Via een kijkbuisje dat u in uw plasbuis krijgt, brengen we een metalen lusje in waardoor stroom wordt geleid. ​Hiermee halen we de tumor stukje voor stukje weg. Er ontstaat daardoor een wond in uw blaas.

Om goed te kunnen bekijken of er nog afwijkingen zijn, gebruiken we tijdens de operatie soms fluorescerend blauw licht. Dit heet een fluorescentie-​cystoscopie​. Als we nog afwijkingen zien, halen we die direct weg.

Als de tumor is weggehaald, spoelen we uw blaas. De losgemaakte tumordeeltjes komen daarbij mee naar buiten. Soms halen we tijdens een biopsie op andere plekken in de blaas weefsel weg voor onderzoek. Ook onderzoeken we tijdens een TURT vaak de hoge urinewegen. Dit heet een RPG​​. Aan het eind van de operatie brengen we via de plasbuis een katheter in. Dit is een slangetje.

De operatie duurt ongeveer 1 uur. Hoelang dat precies is, is afhankelijk van uw situatie. U blijft voor deze operatie 2-3 dagen in het ziekenhuis.

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Het is belangrijk dat u genoeg vocht binnenkrijgt. Daarom heeft u een infuus. Als u genoeg drinkt, halen we dit infuus de volgende dag weg. U krijgt medicijnen tegen de pijn. Bij misselijkheid of pijn krijgt u extra medicijnen.

Via de katheter kan uw urine weglopen. Soms spoelen we de blaas ook via deze katheter, zodat er geen bloedstolsels ontstaan. Als uw urine helder is, stoppen we de spoeling. Sommige patiënten krijgen binnen 24 uur na de operatie een blaasspoeling via de katheter. Dit om de kans dat de tumor terugkomt te verkleinen. Als dit voor u geldt, hoort u dit van uw arts.

Omdat uw plasbuis geïrriteerd is door de operatie en de katheter, kunt u de eerste 2 weken last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, dit gaat vanzelf over. Veel drinken, zo’n 2 liter per dag, helpt.

Complicaties

Hoewel dit bijna nooit voorkomt, kan er tijdens de operatie een gaatje in de blaas ontstaan. Als dit gebeurt, stoppen we de operatie en brengen we een slangetje in de blaas om de urine af te voeren. Dit heet een katheter. 

Na een TURT kunt u een nabloeding krijgen. Soms is dan een nieuwe operatie nodig. Er is een kleine kans op een bloedstolsel in een ader. Dit noemen we trombose. 

Ook kan er een urineweginfectie of een ontsteking ontstaan. Dit is meestal goed te behandelen met antibiotica. Heel soms ontstaat er bij mannen langere tijd na de operatie een vernauwing in de plasbuis. Dit kan met een inwendige operatie worden opgerekt.

Uitslag

We onderzoeken de weggehaalde tumordeeltjes op kankercellen. U krijgt de uitslag daarvan meestal binnen 2 weken na de TURT-operatie van uw arts.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld.