• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

T-VEC

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​T-VEC is een vorm van immunotherapie. De afkorting T-VEC staat voor talimogene laherparepvec. Bij deze behandeling krijgt u medicijnen die het afweersysteem helpen kankercellen te herkennen en kapot te maken​. Het T-VEC-medicijn is een bewerkte vorm van het herpes-simplexvirus, beter bekend als het koortslipvirus.

Hoe het werkt

Het virus is zo bewerkt dat het zich in kankercellen sneller uitbreidt dan in gezonde cellen. Kankercellen gaan daardoor door en scheuren open. Zo verspreid T-VEC zich naar omliggende kankercellen. T-VEC helpt uw afweersysteem ook kankercellen in het hele lichaam te herkennen en te kapot te maken.

Wanneer geven we T-VEC?

T-VEC is een relatief nieuwe behandeling bij uitzaaiingen van een melanoom​ in de huid, onder de huid of in de lymfeklieren. Als u voor T-VEC in aanmerking komt, bespreken we dit met u.

Verloop behandeling

Voordat u met T-VEC begint, nemen we bloed af om uw bloedwaarden te controleren. Uw bloedwaarden worden voor elke injectie opnieuw gecontroleerd.

We spuiten T-VEC met een injectienaald direct in 1 of meer uitzaaiingen. U krijgt de T-VEC-injecties volgens een vast schema in een bepaalde periode. Meestal is dit minstens 6 maanden. Tussen de 1e en de 2e injectie zitten 3 weken. Vervolgens krijgt u om de 2 weken een injectie. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Als de injecties pijn doen, kunt u een verdoving krijgen of paracetamol nemen. We bedekken de huid waar u de injecties heeft gekregen met een lucht- en waterdicht wondverband.

Na de behandeling

Soms krijgt u na T-VEC een andere vervolgbehandeling. Het kan ook zijn dat uw behandeling klaar is. Dit hangt af van uw situatie. U bespreekt dit met uw arts.

Bijwerkingen

Of u last van bijwerkingen krijgt en zo ja, van welke, is niet de voorspellen. Dit verschilt per persoon. Bijwerkingen die kunnen voorkomen, zijn:

  • griepachtige verschijnselen, zoals koorts en koude rillingen
  • moeheid
  • misselijkheid
  • pijn op de plek van de injecties
  • een bacteriële infectie op de plek van de injecties

Het is belangrijk dat u bij bijwerkingen direct contact met ons opneemt.

Controle

Als u T-VEC krijgt, beoordelen we regelmatig het effect van de behandeling. U krijgt dan bijvoorbeeld een PET-scan​ of biopsie​. We bespreken van tevoren met u of, wanneer en hoe dit bij u gebeurt. Hoe vaak, hoelang en bij wie u na de behandeling onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Aandachtspunten tijdens en na T-VEC

Hoe uw lichaam reageert op T-VEC, is niet te voorspellen. Wel zijn er een aantal zaken waar u tijdens en na de behandeling op kunt letten om de kans dat u de behandeling goed doorstaat ​en sneller herstelt te vergroten.​

Tijdens een T-VEC-behandeling kunt u anderen besmetten met het koortslipvirus. U hoort van ons wat u moet doen om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld het verband goed op de injectieplaatsen houden en vervangen als het loslaat, seks hebben met een condoom en alleen uw eigen tandenborstel en bestek gebruiken, tot een maand na de laatste injectie.

Als iemand in uw omgeving toch verschijnselen van een koortslip of herpesinfectie krijgt, moet diegene direct contact opnemen met een arts.​​

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.