• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

SL-bandletsel

Print 

​​Het polsgewricht is opgebouwd uit 8 kleine botjes die met gewrichtsbandjes aan elkaar verbonden zijn. De functie van de gewrichtsbandjes is het stabiliseren van de pols.

Bandletsels van de pols ontstaan meestal door een val op de hand en of in combinatie met een pols breuk. Het meest gescheurde bandje is het scapho-lunaire bandje (SL-bandje). Dergelijke letsels worden wel eens gemist omdat er in eerste instantie op een röntgen foto geen afwijkingen te zien zijn. Het letsel kan wel aangetoond worden met behulp van speciale “uitlokkende tests” bij het lichamelijk onderzoek, speciaal röntgen onderzoek, een MRI of CT-scan. Ook een kijkoperatie kan uitgevoerd worden, een pols arthroscopie. Door de scheur in het bandje ontstaat er abnormale beweeglijkheid tussen de polsbotjes met vervroegde slijtage van het kraakbeen als gevolg. De medische term hiervoor is artrose. Door slijtage functioneert de pols minder goed en treedt er pijn en krachtsverlies op.

Om slijtage zoveel mogelijk te voorkomen wordt geadviseerd om een operatie te ondergaan die de verhoudingen tussen de polsbotjes herstelt. De behandeling is afhankelijk van het tijdstip na het letsel en of er al slijtage is opgetreden.
Als er eenmaal slijtage is opgetreden, dan is de behandeling gericht op pijnvermindering. De plaats van de slijtage bepaalt de ingreep die verricht zal gaan worden.

Als u door de afdeling plastische chirurgie wordt behandeld en een operatie ondergaat, wordt u altijd begeleid door iemand uit een team van ervaren plastisch chirurgen. Uw behandelend chirurg zul u tijdens het voorbereidend gesprek op maat uitleggen wat u kunt verwachten van de operatie.