• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Schizofrenie

Print 
​​

​​​Als een psychose langer duurt​​​ dan een half jaar en er daarnaast langdurige en ernstige problemen zijn ontstaan in uw sociaal functioneren, kan er sprake zijn van schizofrenie. U heeft bijvoorbeeld een psychose, terwijl u nog onvoldoende bent hersteld van een eerdere psychose. ​Door de diagnose schizofrenie te stellen, wordt alleen een bepaald beloop beschreven. In zo'n situatie wordt overwogen om u meer zorg te bieden, om optimaal herstel te bereiken. Schizofrenie treft één op de honderd mensen en komt voor in alle lagen van de bevolking. 

​​​Misverstanden

​​Over het begrip schizofrenie bestaan allerlei misverstanden en vooroordelen. Schizofrenie is een Grieks woord en betekent 'gespleten geest'. Zo is het misverstand ontstaan dat mensen met schizofrenie meerdere persoonlijkheden zouden hebben. Daar is geen sprake van bij schizofrenie. Daarnaast bestaat soms het misverstand dat iemand met schizofrenie altijd ziek zal blijven en dat is gelukkig niet het geval. Als de diagnose schizofrenie is gesteld, dan is volledig herstel nog steeds mogelijk. 

​Meer informatie en verwijzing

​​Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice UCP. 

Voor meer informatie over schizofrenie kunt u terecht bij Anoiksis, een vereniging voor en door psychosegevoelige mensen, en bij Ypsilon, een vereniging van familieleden en naasten van mensen met een psychosegevoeligheid. ​