• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Schildwachtklierprocedure

Print 

​​​​​​​​​​​​​Met de schildwachtklierprocedure kijken we of er kankercellen, dus uitzaaiingen, in de schildwachtklier zitten. Hiervoor wordt de schildwachtklier opgespoord, verwijderd en onderzocht.​

Schildwachtklier en uitzaaiingen

Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich via de lymfebanen door het lichaam verspreiden. Dit noemen we uitzaaiingen. De schildwachtklier, die ook wel poortwachterklier of sentinel node heet, is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanaf de tumor terecht kunnen komen. Is de schildwachtklier ‘schoon’, dan is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren erg klein.

Er is geen ‘vaste’ schildwachtklier. De schildwachtklier zit meestal in de lies of de oksel. Soms zit de klier achter het borstbeen, in de hals of in de knieholte, maar dat komt minder vaak voor. U kunt 1 schildwachtklier hebben, maar ook meerdere. Dat is onder andere afhankelijk van de plaats van de tumor.​

Wanneer doen we een schildwachtklierprocedure?

De schildwachtprocedure doen we bij borstkanker, melanoom​​, merkelcelcarcinoom​, peniskanker, schaamlipkanker en mondkanker​, als we willen onderzoeken of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn.

Verloop schildwachtklierprocedure

U gaat onder narcose.​ ​We sporen de schildklier via een speciale techniek op. U krijgt een onschadelijke hoeveelheid radioactieve vloeistof ingespoten op de plek van de tumor of rondom de plek waar de tumor heeft gezeten. Deze vloeistof verspreidt zich via de lymfebanen naar de schildwachtklier. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Na de inwerktijd maken we foto’s. Hierop is de schildwachtklier dankzij de vloeistof zichtbaar. Soms maken we direct na het toedienen van de radioactieve vloeistof foto’s. De plek van de schildwachtklier wordt op uw huid getekend. Als er na 2 uur nog geen schilwachtklier zichtbaar is, krijgt u nog een keer radioactieve vloeistof. Dit om ervoor te zorgen dat we de klier alsnog kunnen zien.

Tijdens de operatie krijgt u op de plek van de tumor een beetje blauwe vloeistof ingespoten. Deze gaat naar de schildwachtklier, die nu blauw wordt. De radioactieve vloeistof geeft ook nog steeds straling af, die een kleine stralingsmeter opvangt. De chirurg kan vervolgens de schildwachtklier herkennen en weghalen. De operatie duurt ongeveer 0,5-1,5 uur. Dit is onder meer afhankelijk van de plek van de tumor en het aantal schildwachtklieren​. 

Na de behandeling

Geeft u borstvoeding? Uw lichaam neemt de radioactieve vloeistof op. Die komt ook in moedermelk terecht. U kunt daarom beter tot een paar dagen na de behandeling geen borstvoeding geven. En gekolfde melk van deze dagen weggooien.

Uitslag

De patholoog onderzoekt de verwijderde schildwachtklier of -klieren in het laboratorium op kankercellen. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 weken van uw arts.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Bel hiervoor het Medical Imaging Center op het telefoonnummer (050) 361 35 41.

​​