• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoeken

Print 

Op dit deel van de site vindt u informatie over onderzoeken die u mogelijk ondergaat als het vermoeden bestaat dat u schildklierkanker heeft. Niet iedere patiënt heeft dezelfde voorgeschiedenis en klachten. Daarom wordt voor iedere patiënt een individueel onderzoekstraject afgesproken. Uw behandelend arts bespreekt met u welke onderzoeken nodig zijn om bij u de juiste diagnose te kunnen stellen.

Lichamelijk onderzoek en anamnese

Dit onderzoek is van belang om na te gaan hoe uw algehele conditie is en of er aanwijzingen zijn voor uitzaaiingen. De arts luistert naar uw hart en longen en voert een buikonderzoek uit. Verder onderzoekt de arts uw hals om vast te stellen of de lymfeklieren in de hals vergroot zijn.
Daarnaast stelt de arts u vragen over het ontstaan van uw klachten en het verloop ervan. Dit heet de anamnese.

Echografie van de schildklier en van de halslymfklieren

Met behulp van echografie kan uw schildklier worden onderzocht. De echografie kan ook gebruikt worden om de plaats van de punctie te bepalen. Met echografie kunnen uw halslymfklieren worden onderzocht op eventuele afwijkingen. De halslymfklieren kunnen daarbij ook eventueel worden gepuncteerd.

Punctie van de schildklier

De diagnose schildklierkanker wordt bijna altijd gesteld door het verrichten van een echogeleide punctie van de schildklier. Via een heel dunne holle naald zuigt de arts weefselcellen uit de schildklier op.
Deze cellen worden door de patholoog onderzocht in het laboratorium. Als de cellen kwaadaardig zijn, is verder onderzoek noodzakelijk. De patholoog bepaalt ook het type kankercel. Het type cel kan namelijk van invloed zijn op de behandelmogelijkheden.
In een deel van de situaties kan de patholoog op basis van het celonderzoek geen zekere uitspraak doen of cellen kwaadaardig zijn of niet. Dan dient er weefselonderzoek plaats te vinden. Dit weefselonderzoek kan alleen gedaan worden na verwijdering van de helft van de schildklier.