• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Medullair schildkliercarcinoom

Print 

​​​Net als bij het papillair en folliculair schildkliercarcinoom wordt ook bij patiënten met een medullair schildkliercarcinoom bijna altijd de schildklier tijdens een operatie weggehaald. Bij het medullair schildkliercarcinoom worden ook heel vaak lymfeklieren in de hals weggehaald. Hoeveel en welke lymfeklieren worden weggehaald hangt af van:

  • of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn
  • in welke lymfeklieren deze uitzaaiingen zitten

Operatie medullair schildkliercarcinoom

De operatie van medullair schildklierkanker is vaak uitgebreider. Vaak worden de lymfeklieren meteen verwijderd. In tegenstelling tot bij patiënten met andere vormen van schildklierkanker behandelen we niet na met radioactief jodium.   

Vandetanib

Het medicijn Vandetanib wordt gebruikt om uitgezaaide schildklierkanker te behandelen.

Uitwendige bestraling

Als de tumor zodanig is gegroeid dat het niet gelukt is om deze helemaal te verwijderen tijdens de operatie, kan er besloten worden om uw hals uitwendig te bestralen

Regelmatige controle

Patiënten met medullair schildklierkanker worden na de operatie regelmatig gecontroleerd. Deze controles bestaan naast onderzoek van de hals, uit controle van het bloed. In het bloed wordt gekeken of u voldoende schildklierhormoon krijgt en worden de tumormerkstoffen calcitonine en CEA bepaald.    

Aanvullend onderzoek

Als blijkt dat het calcitonine en/of CEA (snel) stijgt, wordt bij u aanvullend onderzoek gedaan door middel van een echo van de hals, een CT-scan of een MRI-scan. Met deze onderzoeken wordt bekeken of er ergens in uw lichaam een oorzaak kan worden gevonden voor deze stijging. In bepaalde gevallen wordt er een PET-scan gemaakt, waarbij u een licht radioactieve stof krijgt toegediend die tumorcellen kan opsporen. Afhankelijk van de uitkomst hiervan wordt gekeken of behandeling noodzakelijk is of dat kan worden afgewacht.

Aanvullende behandeling

Een aanvullende behandeling kan bestaan uit een operatie, bestraling of nieuwe medicijnen die in studieverband worden onderzocht.