• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Mogelijke gevolgen

Print 

Gedeeltelijke schildklierverwijdering 

Als de helft van uw schildklier is verwijderd, heeft dat meestal geen gevolgen voor de aanmaak van schildklierhormonen. De overblijvende kwab van de schildklier kan namelijk voldoende hormonen maken.

Totale schildklierverwijdering

Als uw schildklier helemaal verwijderd is, maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormonen meer. Om uw stofwisseling op peil te brengen en te houden, is moeu u schildklierhormonen in tabletvorm slikken. De tabletten voorkomen een trage stofwisseling en de verschijnselen daarvan, zoals kouwelijkheid, vermoeidheid, obstipatie en gewichtstoename. Het kan enige tijd duren voordat duidelijk is wat voor u de juiste hoeveelheid schildklierhormonen is.

Jodiumbehandeling en schildklierhormonen

Als u een jodiumbehandeling ondergaat, kunt u tijdelijk geen schildklierhormonen slikken. In die periode krijgt u dan ook tijdelijk last van klachten die bij een trage stofwisseling kunnen horen.

Schildklieroperatie

Een operatie aan de schildklier kan gevolgen hebben. Er is een kleine kans dat een stembandzenuw tijdens de operatie beschadigd raakt. U kunt dan last krijgen van een hese, zachte stem. De klachten gaan meestal van voorbij. Als dat niet zo is, kan logopedie helpen om weer goed te gaan praten. Een enkele keer is een speciale ingreep aan de stemband nodig om van uw stem te verbeteren.

Als bij de operatie uw bijschildklieren zijn verwijderd of beschadigd, kan een tekort aan bijschildklierhormoon ontstaan. U merkt dit door tintelingen in uw vingertoppen en spierkrampen. Kalktabletten, en soms vitamine-D-tabletten, kunnen de verschijnselen verhelpen.