• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandeling schedelbasistumor

Print 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​Schedelbasistumor​​​ | Onderz​​​​oek en diagnose | Behandeling | Behan​delteam​​​
​ ​

Als duidelijk geworden is dat u een schedelbasistumor heeft, stellen we samen met u een behandelplan op. Hoe dit plan eruitziet, verschilt per persoon en is afhankelijk van uw situatie. Het behandelteam kijkt daarvoor onder meer naar de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Een behandeling kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om de kwaliteit van leven te verbeteren. En/of om uw leven te verlengen, als dat kan.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij een schedelbasistumor. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

  • controleonderzoeken: CT-scan, MRI-scan
  • operatie
  • bestraling

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Controleonderzoeken

Het is niet altijd nodig om een schedelbasistumor te behandelen, omdat deze tumoren meestal goedaardig zijn en heel erg langzaam groeien. Bijvoorbeeld bij een goedaardige tumor, zoals een osteoom, waar iemand weinig last van heeft.

Uw behandelteam adviseert dan controleonderzoeken. U krijgt dan om de 1-3 jaar een CT-scan of een MRI-scan. Zo kunnen we de tumor volgen en de groei in de gaten houden. Dit doen we zolang uw situatie hetzelfde blijft. Als de tumor groeit of agressiever wordt, adviseren we meestal een operatie of bestraling.

Operatie

Als u een kwaadaardige tumor heeft of een goedaardige tumor die op andere weefsels drukt, zoals hersenweefsel, een oog- of gehoorzenuw of bloedvaten, krijgt u meestal een operatie. We proberen de tumor dan weg te halen. Welke operatie u krijgt, hangt af van de plek en de grootte van de tumor. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen.

Bestraling

Soms kunnen we een schedelbasistumor beter niet opereren. Bijvoorbeeld als de kans op blijvende schade aan bloedvaten of zenuwen te groot is. Vaak bestralen we dan om de tumorgroei te remmen of stoppen. Ook bestralen we soms na een operatie. Dit is om de kans dat de tumor terugkomt te verkleinen. Beide behandelingen hebben als doel om u te genezen.

In en rond de schedelbasis liggen belangrijke weefsels, bloedvaten en zenuwen. Bijvoorbeeld de hersenstam, ogen en oogzenuwen. Met bepaalde bestralingstechnieken kunnen we de tumor heel gericht bestralen, zonder het gebied daaromheen te beschadigen. Voorbeelden van deze technieken zijn volumetric modulated arc technique (VMAT), stereotactische bestraling en protonentherapie​.

Controle en nazorg

Als u behandeld bent voor een schedelbasistumor, heeft u ongeveer 2 weken na de behandeling een controle-afspraak. We bespreken dan het resultaat van de behandeling met u. En we laten u weten of u verdere behandeling nodig heeft. Na uw behandeling(en) maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie. Meestal blijft u nog jaren onder controle.