• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Röntgenonderzoek slokdarm/maag

Print 

Bij dit röntgenonderzoek maken we röntgenfoto’s en/of video’s van uw slokdarm en/of maag. Dit gebeurt met een röntgenapparaat, een computer en röntgenstraling.

Wanneer doen we dit onderzoek?

We doen dit onderzoek om te kijken wat er aan de hand is met uw slokdarm of maag. Bijvoorbeeld om te kijken hoe u slikt. Of om te kijken of er een afwijking is, zoals een tumor, een ontsteking of een uitstulping.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag vanaf 4 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken en roken, bijvoorbeeld. Als u suikerziekte heeft, dan kunt u het beste uw huisarts bellen. Die kan u zeggen of u een aangepast dieet of een aangepast insulinedosis nodig heeft.

Voor ongeboren kinderen kan röntgenstraling schadelijk zijn. Daarom doen we in principe tijdens een zwangerschap geen röntgenonderzoek, zeker niet in de eerste 15 weken. Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 21 23 05. Dan overleggen we wat er mogelijk is.

Verloop onderzoek

U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Meestal kunt u uw t-shirt of hemd aanhouden. U gaat voor het röntgenapparaat staan. Voor dit onderzoek gebruiken we het contrastmiddel bariumpap. Dit is een witte pap zonder smaak. Dit middel zorgt ervoor dat we uw slokdarm, maag en eventuele afwijkingen erin goed kunnen zien.

U neemt een slok bariumpap en slikt de pap door. Terwijl u de pap doorslikt, maken we röntgenafbeeldingen en/of video-opnames. U moet dan stilstaan. U merkt hier verder niets van. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek direct naar huis. Uw poep kan een paar dagen een witte kleur hebben. Dit komt door de bariumpap en gaat vanzelf over.

Bijwerkingen

De bariumpap kan indikken in de dikke darm. U kunt daarom het beste veel drinken. Als u een trage stoelgang heeft, kunnen uw darmen verstoppen. Als dat nodig is, kunt u dan een laxeermiddel gebruiken.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts. Die vertelt u ook hoe en wanneer u de uitslag krijgt.