• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Re-excisie

Print 

​​​​​​​​​​​​​​Bij een re-excisie halen we de huid rond het litteken van een e​xcisie weg. Dit om de kans dat er kankercellen achterblijven zo klein mogelijk te maken. Ook onderzoeken we of de verwijderde huid kankercellen bevat. Een re-excisie wordt meestal gedaan bij een melanoom. En soms bij een basaalcelcarcinoom​. Soms wordt de re-excisie gecombineerd met de schildwachtklierprocedure​.

Hoe verloopt een re-excisie?

Een re-excisie gebeurt in een speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer of een operatiekamer. U krijgt uitleg over de ingreep. Voor een re-excisie kleedt u zich (gedeeltelijk) uit en gaat u op een operatietafel liggen. U gaat onder narcose of krijgt een plaatselijke verdoving. Dit hangt af van uw situatie. De chirurg snijdt de huid rond het litteken weg, en 1-2 centimeter extra​. Dit is afhankelijk van het soort tumor.

Daarna hecht de chirurg de wond die door de re-excisie ontstaat. Soms is er een huidtransplantatie nodig om deze wond te kunnen sluiten. Mogelijke complicaties zijn een wondinfectie of een bloeding. Hoelang de ingreep duurt, hangt af van uw situatie. 

Na de ingreep

Meestal kunt u na een re-excisie op dezelfde dag naar huis. Soms blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.

Uitslag

We onderzoeken de verwijderde huid in het laboratorium. U krijgt de uitslag van een re-excisie meestal binnen 2 weken na de ingreep van uw behandelde arts of zorgverlener.​

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Meestal zijn er geen speciale voorbereidingen nodig.​​