• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Prostaat verwijderen via een kijkoperatie

Print 

Als u prostaatkanker heeft en blijkt dat het verwijderen van de prostaat een goede behandeling is, zal de uroloog dit met u bespreken. De medische term voor deze operatie is laparoscopische radicale prostatectomie.

Voorwaarden om voor een operatie in aanmerking te komen zijn:

  • de prostaatkanker is alleen aanwezig in de prostaat zelf,
  • de prostaatbiopten en de PSA-bloedwaarden voldoen aan bepaalde gunstige voorwaarden. In de landelijke (oncoline) richtlijn zijn deze voorwaarden beschreven en de uroloog zal dit met u bespreken.

De uroloog-oncoloog bespreekt samen met u uw eigen voorkeur maar kijkt ook naar uw biologische leeftijd.  

De operatie wordt onder narcose uitgevoerd en meestal via een kijkoperatie gedaan. Soms is een kijkoperatie niet mogelijk. De uroloog opereert dan via een buiksnede. In beide gevallen kan de uroloog de prostaat en het weefsel eromheen verwijderen. U blijft ongeveer vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

De gevolgen van een radicale prostatectomie:

  • Erectieproblemen:  Afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor is het vaak onvermijdelijk dat de zenuwen die zorgen voor een erectie, beschadigd worden. Dit betekent dat het niet altijd meer (goed) mogelijk is een erectie te krijgen.
  • Geen zaadlozing: Doordat de prostaat is verwijderd, ontstaat er geen vocht meer tijdens de zaadlozingen. Dit wordt ook wel ‘droog klaarkomen’ genoemd. U komt klaar met alle daarbij behorende gevoelens maar zonder zaadlozing.
  • Urineverlies: De eerste tijd na de operatie hebben veel mannen last van urineverlies. Meestal stopt dit na een paar maanden. Sommige mannen blijven er last van houden, vooral bij drukverhogende momenten zoals hoesten of zware dingen tillen. Het kan dan een oplossing zijn om absorberend opvangmateriaal te gebruiken. Volledige en blijvende urine-incontinentie komt bij ongeveer vijf procent van alle mannen voor.

Soms zijn de weefseluitslagen en de PSA-waarde na het verwijderen van de prostaat aanleiding om u voor een informatief gesprek naar een bestralingsarts te verwijzen. U krijgt dan informatie of het zinvol is u aansluitend aan de operatie te bestralen. Dit kan ook als bij de reguliere controles blijkt dat uw PSA-waarde stijgt.

Meer informatie

In de brochure ‘Het verwijderen van de prostaat’ staat de ingreep uitgebreid beschreven. U leest onder meer informatie over de voorbereiding op de operatie en de operatie zelf. Ook bevat de brochure informatie over pijnbestrijding en wondverzorging na de operatie.