• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Pessarium (ring)

Print 

​Een pessarium is een soort kunststof kapje in de vagina. Het wordt ook wel een ‘ring’ genoemd. Een pessarium is vooral bekend als voorbehoedsmiddel, maar kan ook helpen bij een verzakking van de baarmoeder of vaginawand. De ring duwt de verzakking terug, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. U kunt met uw arts bespreken of een pessarium voor u een goede oplossing is.

Soorten

Er bestaan verschillende soorten pessaria. Ze zijn meestal gemaakt van soepel silicone. Pessaria zijn helemaal dicht of ze hebben een gat in het midden. De vorm is bijvoorbeeld rond, ovaal, een kubus of een halve maan. De grootte varieert van enkele centimeters tot meer dan tien centimeter. Welke vorm en welke grootte voor u het beste is, hangt af van het type verzakking. Uw arts zal u hierover informeren.


Wanneer kiest u voor een pessarium?

Een pessarium helpt bij de meeste vormen van een verzakking. Met name bij een verzakking van de baarmoeder en/of voorwand van de vagina (blaasverzakking). Ook bij ongewenst urineverlies kan een pessarium helpen.
Bij een darmverzakking(verzakking van de achterwand van de vagina) geeft een pessarium minder goed resultaat.

Wat merkt u van een pessarium?

Een goed passend pessarium voelt u niet zitten. Veel vrouwen zijn bang dat zij tijdens seks last zullen hebben van een pessarium of dat hun partner het voelt zitten. In de praktijk gebeurt dit slechts zelden. Ook kunt u gerust tampons gebruiken als u nog menstrueert.