• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

PCOS: Polycysteus Ovarium Syndroom

Print 

Bij een polycysteus ovarium syndroom zijn meerdere (poly) kleine met vocht gevulde eiblaasjes (cysten) aanwezig in de eierstok (ovarium). De groei en rijping van deze eiblaasjes is gestoord doordat de waarden van verschillende hormonen verhoogd of juist verlaagd zijn. Het FSH (follikel stimulerend hormoon) is te laag om de eiblaasgroei te stimuleren, terwijl LH (luteïniserend hormoon) en het mannelijk hormoon (testosteron) veelal een verhoogde waarde hebben. Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Ongeveer 5-7% van de vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft PCOS.

Onregelmatige cyclus

Door deze stoornis in de groei en rijping van de eiblaasjes ontstaat een onregelmatige menstruele cyclus. Het kan zijn dat de periode tussen de menstruaties langer dan 42 dagen is (oligomenorroe) of dat menstruaties helemaal uitblijven (amenorroe). De eisprong treedt dan slechts af en toe op of blijft geheel uit. Hierdoor is de vruchtbaarheid verminderd.

Kenmerken PCOS

Er kan sprake zijn van PCOS als u tenminste twee van de volgende drie kenmerken heeft:

  • Minder dan 8 menstruaties per jaar, of helemaal geen menstruaties.
  • Verhoogde waarde van het hormoon testosteron en/of verschijnselen die daarbij passen zoals acné of overbeharing in bijvoorbeeld het gezicht, op de benen, liezen en op de buik.
  • Meer dan 12 vochtblaasjes in allebei de eierstokken. Hiervoor doen we een inwendige echocopie.
  • Om dit vast te stellen vindt er meestal een bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek plaats.

Menstruatie opwekken

Als u (nog) niet zwanger wilt worden is het verstandig regelmatig (ongeveer vier keer per jaar) een bloeding op te wekken om het slijmvlies van de baarmoeder af te stoten. Meestal kan dit gewoon met behulp van de anticonceptiepil of met een hormoonspiraaltje. Een andere methode is dat u elke 2 of 3 maanden een kuur krijgt van 12 dagen hormoontabletten die het slijmvlies afstoot en zorgt dat er een menstruatie optreedt. Deze kuren zorgen niet voor bescherming op zwangerschap. U kunt dan aanvullende anticonceptie, bijvoorbeeld condooms, gebruiken. Voorafgaande aan het gebruik van deze kuur doet u een zwangerschapstest om zeker te weten dat u niet zwanger bent als u de tabletten inneemt.

Acne (puistjes) en overbeharing

PCOS gaat vaak samen met acné of overbeharing. Bij acné of overbeharing zal de mate van de klachten van invloed zijn op de keuze van medicijnen. Meestal wordt de anticonceptiepil voorgeschreven. Door de werking van de anticonceptiepil daalt  het mannelijk hormoon in het bloed. Hierdoor gaan de haren op de buik, benen gezicht minder hard groeien en worden ze wat zachter en lichter van kleur. Als de anticonceptiepil na 6 tot 12 maanden onvoldoende effect heeft, kunnen we eventueel een tweede medicijn toevoegen om de gevolgen  van het mannelijk hormoon verder te onderdrukken. Bij overbeharing van het gezicht is het vervolgens ook mogelijk om na een jaar behandeling met de anticonceptiepil door verwezen te worden naar de dermatoloog of huidtherapeut voor een laserbehandeling.

Zwanger worden

Wanneer u zwanger wilt worden dan zijn er verschillende behandelingen om een eisprong op te wekken. Als u overgewicht heeft, adviseren we u om af te vallen. Door gewicht te verliezen is het mogelijk dat de waarden van uw hormonen veranderen waardoor u een regelmatige cyclus kan krijgen. Overige behandelingen zijn het opwekken van een eisprong met hormoontabletten, hormooninjecties of een kijkoperatie.