• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Open longoperatie

Print 

​​​​Bij een open longoperatie openen we de borstkas om de hele long of een deel ervan weg te halen.

Long weghalen

De linker long bestaat uit 2 delen en de rechter uit 3 delen. Deze delen heten ook wel ‘kwabben’. U kunt een groot deel van de longen missen zonder dat dit slecht is voor de rest van uw lichaam. Hoeveel we van de long weghalen, hangt af van het soort en de grootte van de afwijking. Dit kan een deel van een kwab zijn, 1 of 2 kwabben of een hele long. Vóór de operatie bepalen we op basis van longonderzoek hoeveel we weg kunnen halen. Dit verschilt per persoon.

Wanneer doen we een open longoperatie?

Een open longoperatie doen we bij longkanker of bij een uitzaaiing van kanker ergens anders in het lichaam naar de longen. We doen deze behandeling ook bij een ontsteking die niet overgaat of bij goedaardige afwijkingen in de long.

Verschil met kijkoperatie

Behalve de open longoperatie bestaat er ook een kijkoperatie​. Een open longoperatie doen we als we de ribben moeten spreiden om er goed bij te kunnen. U krijgt dan een vrij grote wond. Als dit niet nodig is, doen we een kijkoperatie. U krijgt dan alleen een paar sneetjes in de borstkas. Welke operatie u krijgt, hangt af van het soort afwijking en van de plaats van de afwijking.

Proefthoracotomie

Soms noemen we een longoperatie een proefthoracotomie. We weten dan vooraf niet of we een longkwab of de hele long kunnen weghalen. Dit bepalen we dan tijdens de operatie. Het is ook mogelijk dat we niets kunnen weghalen.

Verloop open longoperatie

U wordt de dag vóór de operatie opgenomen in het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. We nemen bloed af en maken een hartfilmpje en een longfoto. Mogelijk krijgt u een laxeermiddel. U heeft verschillende voorbereidende gesprekken, onder andere met de verpleegkundige, de anesthesist en de chirurg.

U doucht zich op de avond vóór en op de dag van de operatie. Als u een gebitsprothese heeft, doet u die uit. U doet operatiekleding aan. Soms krijgt u een medicijn waar u rustig van wordt. Daarna gaat u naar de operatiekamer. We geven een ruggenprik en brengen een slangetje in tussen 2 wervels. Via dit slangetje krijgt u na de operatie medicijnen tegen de pijn.

U gaat onder narcose via een infuus in een ader. U merkt dus niets van de operatie. Daarna krijgt u een beademingsbuis in uw luchtpijp. Om de long te kunnen bereiken, maken we een snee onder het schouderblad op de rug, tussen 2 ribben door naar de zij. Vervolgens openen we de borstwand.

We halen de hele long of een deel ervan weg. Als u longkanker heeft, halen we ook lymfeklieren uit de borstholte weg. We hechten de wonden onderhuids of sluiten deze met nietjes. Als de operatie klaar is, halen we de beademingsbuis weg.

De operatie duurt ongeveer 4 uur.

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de operatiekamer. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer of de intensive care en krijgt u medicijnen tegen de pijn. U kunt misselijk zijn van de narcose. ​U krijgt& zuurstof via een kapje of slangetje. En u heeft een katheter in uw blaas. Dit is een slangetje dat uw plas urine afvoert. Als u weer zelf naar de wc kunt, halen we de katheter weer uit de blaas. Tijdens de operatie laten we een drain in de borstholte achter. Dit is een slang die lucht en wondvocht afvoert. We halen de drain na een paar dagen weg.

Als het goed met u gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. Dit is de dag van de operatie, of de dag erna.

Het is belangrijk dat u slijm dat nog in uw longen zit ophoest. Dit om infecties te voorkomen. De fysiotherapeut komt daarom langs voor ademhalingsoefeningen. De fysiotherapeut geeft u later ook advies over bewegen en uw conditie opbouwen. We vragen u elke dag of u genoeg medicijnen krijgt tegen de pijn.

Na 7 dagen mag u meestal naar huis. U heeft een gesprek met uw arts en krijgt informatie en leefregels mee voor thuis. De kant van uw lichaam waaraan u bent geopereerd, kan nog een maand of 3 pijn doen. U kunt hier paracetamol voor nemen.

Complicaties

Een longoperatie kan soms problemen geven. Dit noemen we complicaties. U kunt bijvoorbeeld een nabloeding, hartritmestoornissen of een klaplong krijgen. Andere mogelijke complicaties zijn een infectie, heesheid of een ader die verstopt raakt. Dit laatste kan gebeuren door een bloedprop, dit heet trombose. Als deze bloedprop in de longen zit, heet dit een longembolie.

Uitslag

Als u bent geopereerd voor longkanker worden het stuk long en eventuele lymfeklieren die zijn weggehaald onderzocht. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken. Terwijl u nog in het ziekenhuis bent, of tijdens een vervolgafspraak. U hoort dan ook af u een vervolgbehandeling krijgt en welke dat is.

Voorbereiden

De arts laat u weten dat u deze operatie krijgt. Daarna vertellen we u de exacte datum, in een brief of via de telefoon. U krijgt dan ook meer informatie over de operatie.