• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Okselklierdissectie

Print 

​​​​​​​​​​Bij een okselklierdissectie verwijderen we de lymfeklieren van de oksel. Dit gebeurt als er in deze klieren uitzaaiingen van kanker zijn gevonden, bijvoorbeeld na een schildwachtklierprocedure of een pu​nctie. Een okselklierdissecetie is een vorm van lymfeklierdissectie.​

Hoe verloopt een okselklierdissectie?

De chirurg verwijdert de lymfeklieren in uw oksel tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat. Dit gebeurt via een snee van ongeveer 8 centimeter in uw oksel. De operatie duurt ongeveer een uur. U wordt voor deze operatie 1 of 2 dagen opgenomen.

Na de behandeling

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijdens de operatie een drain achter. Dit zijn slangetjes die het vocht afvoeren naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft meestal 1 dag zitten. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Bent u goed wakker, dan gaat u naar de verpleegafdeling. Daar komt de fysiotherapeut langs om adviezen en oefeningen met u door te nemen voor uw arm. Deze helpen blijvende bewegingsproblemen te voorkomen.

Waarschijnlijk kunt u een dag na de okselklierdissectie weer naar huis. Hou er rekening mee dat u niet zelf mag rijden. Als u uw arm de eerste dagen na de operatie ondersteunt met kussens,  vermindert u de kans op stuwing. Slapen in uw vertrouwde houding kan de eerste weken lastig zijn.

U kunt een doof of branderig gevoel hebben aan de binnenkant van uw bovenarm of zijkant van uw borstkas doordat er gevoelszenuwen geraakt of doorgenomen zijn tijdens de operatie. Wordt de pijn niet minder, bespreek dit dan met uw arts.

Uitslag

We onderzoeken in het laboratorium hoeveel van de verwijderde lymfeklieren uitzaaiingen bevatten. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 weken van uw arts.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld.

​​