• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nier verwijderen

Print 

Nefrectomie

Als uit onderzoek blijkt dat u nierkanker heeft, dan zal de uroloog met u bespreken wat de behandelmogelijkheden zijn. De beste behandeling is het operatief verwijderen van een gedeelte van de nier of de hele nier (nefrectomie), zodat de tumor wordt verwijderd.

Een niertumor is niet gevoelig voor bestraling en chemotherapie. Sommige vormen van nierkanker reageren wel op systeemtherapie zoals immunotherapie of therapie met nieuwe geneesmiddelen. Hierover zal de uroloog u informeren.

Kijkoperatie

Vaak is het mogelijk om deze operatie via een kijkoperatie uit te voeren. U kunt met uw uroloog overleggen of u hiervoor in aanmerking komt en wat voor u de voor- en/of nadelen zijn van een kijkoperatie. 

Het verwijderen van de nier

Als de uroloog een nier gaat verwijderen, gebeurt dit vaak via een snee in de buik en soms via de flank (dit is de zijkant van de buik tussen de onderste ribben en de heup). Als de gehele nier wordt verwijderd, worden ook het kapsel en het vetweefsel eromheen weggehaald. Soms is het noodzakelijk de bijnier of lymfeklieren te verwijderen, de uroloog zal de noodzaak hiervan voor de ingreep met u bespreken.

Soms is er sprake van een grote tumor met een tumorstolsel in de holle ader (soms tot in het hart) of tumorgroei tegen/in de lever. De uroloog krijgt dan assistentie van een chirurg met operatiekennis op dat gebied. Natuurlijk worden deze onderwerpen en de risico’s van de diverse operatiemogelijkheden van tevoren uitgebreid met u besproken.

Meer informatie

Informatie over de vooronderzoeken, de operatie en het herstel, staan beschreven in de brochure die u hieronder kunt downloaden.