• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Niet-aangeboren hersenletsel

Print 

​​​​Niet-aangeboren hersenletsel ontstaat door een hersenbloeding, hersenkneuzing of herseninfarct (ook wel beroerte of CVA). Andere mogelijke oorzaken zijn een hersentumor of een ontsteking in de hersenen. Op locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie zijn behandelingen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Afhankelijk van uw situatie volgt u de behandeling klinisch of poliklinisch. De gemiddelde opnameduur van een klinische behandeling is drie maanden. De duur van de poliklinische behandeling verschilt per persoon en hangt af van uw revalidatieprogramma. Het behandelteam stelt in overleg met u een revalidatieprogramma vast. Uw behandeling is gericht op een zo zelfstandig mogelijke deelname aan de maatschappij. 

Gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. U kunt moeite hebben met lopen of praten. Deze gevolgen zijn vaak zichtbaar voor de buitenwereld. Veel mensen met hersenletsel hebben echter ook ‘onzichtbare’ gevolgen. Dit kunnen veranderingen in het denken, uw emoties en uw gedrag zijn. Daarnaast kunt u problemen ervaren met uw concentratie, geheugen of met het uitvoeren van meerdere dingen tegelijk. Misschien bent u emotioneel sneller uit evenwicht, somberder, sneller geprikkeld of impulsiever. 

Betrokkenheid van uw partner of naaste

De ‘onzichtbare’ veranderingen zijn vaak pas enkele maanden of soms jaren na het hersenletsel duidelijk. U bent u er meestal niet bewust van dat deze veranderingen na uw hersenletsel zijn ontstaan. Het is vaak uw partner of andere naast betrokkene die het opmerkt. Uw partner of andere naast betrokkene is daarom ook intensief bij uw behandeling betrokken. 

Kidsmiddag

Als u kinderen heeft, dan ontvangen zij tijdens uw revalidatieperiode een uitnodiging voor de Kidsmiddag. Uw kinderen kunnen tijdens deze middag meekijken bij uw behandeling en eventueel meedoen. Meer informatie staat in de brochure 'Kidsmiddag'