• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hoofd/hals operatie: herstel met nasolabiale lap

Print 

​​Wanneer er wonden (defecten) van de bodem van de mond, onderkant van de tong of van de kaakranden zijn, die te groot zijn om te sluiten door de wondranden naar elkaar te brengen, kan er weefsel uit de nasolabiale plooi worden gebruikt. De nasolabiale plooi is de huidplooi die van de neus naar de mondhoek loopt als u lacht.

Er wordt een langwerpige huidlap vanuit de nasolabiale plooi losgemaakt en in het defect gehecht. De lap blijft hierbij aan een kant vastzitten aan de huid van de wang, zodat er een goede bloedvoorziening is.

Soms is het nodig om een lap van zowel de linker als de rechter nasolabiale plooi te nemen. De wond die in de nasolabiale plooi ontstaat door het wegnemen van de lap kan vaak gewoon gehecht worden.

Als het defect in de mond ligt, wordt de lap via een opening in de wang naar binnen gebracht. Deze opening wordt gesloten als de lap goed is ingegroeid in het defect. Deze tweede operatie wordt onder narcose uitgevoerd en vindt ongeveer 3 weken na de eerste operatie plaats.

Als u door de afdeling plastische chirurgie wordt behandeld en een operatie ondergaat waarbij een wond wordt gesloten met behulp van een nasolabiale lap, wordt u altijd begeleid door iemand uit een team van ervaren plastisch chirurgen. Omdat het vaak een operatie betreft waarbij eerst een tumor wordt verwijderd is bijna altijd een kaakchirurg of KNO arts betrokken. Uw behandelend chirurgen zullen u tijdens het voorbereidend gesprek op maat uitleggen wat u kunt verwachten van de operatie.