• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Mediastinoscopie

Print 

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de ruimte rond de luchtpijp. Deze ruimte tussen de longen heet het mediastinum. Tijdens een mediastinoscopie halen we stukjes van de lymfeklieren die daar liggen weg voor onderzoek.

Wanneer doen we een mediastinoscopie?

We doen dit onderzoek als u vergrote lymfeklieren in de ruimte tussen de longen heeft. Deze lymfeklieren kunnen uitzaaiingen van longkanker of van kanker ergens anders in het lichaam bevatten. De lymfeklieren kunnen ook vergroot zijn door een ontsteking. Of door een kwaadaardige afwijking van de lymfeklieren, zoals een lymfoom.

Verloop operatie

Op de dag vóór de operatie wordt u opgenomen in het het ziekenhuis. We bereiden dan de operatie voor. We nemen bloed af, en we maken een hartfilmpje en een longfoto. Mogelijk krijgt u een laxeermiddel. U heeft verschillende voorbereidende gesprekken, onder andere met de verpleegkundige, de anesthesist en de chirurg.

U doucht zich vóór de operatie met desinfecterende zeep en doet operatiekleding aan. U plast nog een keer. Soms krijgt u een medicijn waar u rustig van wordt. Daarna gaat u naar de operatiekamer. Hier scheren we uw borst, als deze behaard is.

U gaat onder narcose via een infuus in een ader. U merkt dus niets van de operatie. Daarna maken we een sneetje vlak boven het borstbeen. Via dit sneetje schuiven we een mediastinoscoop in het mediastinum. Een mediastinoscoop is een kijkbuisje waarmee we het weefsel en de lymfeklieren rond de luchtpijp kunnen bekijken. Hiervan halen we stukjes weg voor onderzoek. Daarna sluiten we de wond met oplosbare hechtingen.

Een mediastinoscopie duurt ongeveer 90 minuten. U blijft voor deze operatie 1-2 dagen in het ziekenhuis.

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de operatiekamer en gaat daarna naar de uitslaapkamer. We houden onder meer uw hartslag en bloeddruk in de gaten. En krijgt u medicijnen tegen de pijn. Als dat nodig is, krijgt u zuurstof via een slangetje in uw neus, of via een kapje.

Als het goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt misselijk zijn van de narcose. De eerste dag kunt u druk achter het borstbeen en/of een trekkend gevoel bij de wond voelen. Dit doet meestal geen pijn. Het kan zijn dat slikken moeilijk is en dat u hees bent. Dit gaat vanzelf over.

Meestal kunt u nog dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. U heeft een gesprek met uw arts en krijgt informatie en leefregels mee voor thuis.

Complicaties

Een mediastinoscopie kan soms problemen geven. Dit noemen we complicaties. Er kan een nabloeding of een wondinfectie ontstaan. Ook kan iemand een klaplong of een beschadiging aan de slokdarm of luchtpijp krijgen, maar dat komt bijna nooit voor.

Uitslag

We onderzoeken de stukjes lymfeklier en weefsel die zijn weggehaald. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken van uw arts. Meestal gebeurt dit tijdens een vervolgafspraak. U hoort dan ook of u een vervolgbehandeling krijgt en welke dat is.

Voorbereiden

De arts laat u weten dat u deze operatie krijgt. Daarna vertellen we u de exacte datum, in een brief of via de telefoon. U krijgt dan ook meer informatie over de operatie.