• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandeling maagkanker

Print 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​Maagkanker​​ | Onderzoek en diagnose | Behandeling | Behandelteam​​​

Als uit onderzoek blijkt dat u maagkanker heeft, maken we samen met u een behandelplan. Hoe dit plan eruitziet, verschilt per persoon en is afhankelijk van uw situatie. Het behandelteam kijkt daarvoor onder meer naar de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. En/of om uw leven te verlengen, als dat mogelijk is.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij maagkanker. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

  • operatie: maagresectie, bypass-operatie
  • ​endoscopische behandeling
  • chemotherapie
  • bestraling
  • doelgerichte therapie
  • stent plaatsen​

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Operatie

Meestal krijgt u bij een maagtumor een operatie. We halen de maag dan helemaal of voor een deel weg. Dit heet een maagresectie. Tijdens deze operatie halen we ook de lymfeklieren in de buurt van de maag weg. Als de tumor bovenin de maag zit, halen we soms ook een deel van de slokdarm weg. Een maagresectie is bedoeld om u te genezen.

Soms adviseren we een bypass-operatie om uw klachten te verminderen en levenskwaliteit te verbeteren als u niet meer beter wordt en de tumor de uitgang van uw maag blokkeert. Dan maken we een omleiding tussen de maag en dunne darm. Die ‘bypass’ zorgt ervoor dat er weer voeding door de maag naar de darm kan.

Endoscopische behandeling

Als maagkanker vroeg ontdekt wordt en alleen in de oppervlakkige slijmvlieslaag zit, kunnen we de tumor weghalen met een endoscopische behandeling. Het doel van deze behandeling is om u te genezen.

Chemotherapie

Soms krijgt u vóór een operatie chemotherapie​. Dit doen we om de tumor kleiner te maken, zodat de kans groter ​​is dat we de tumor met een operatie helemaal kunnen weghalen. En om de kans dat de maagkanker terugkomt te verkleinen. U krijgt dan 3 chemokuren. De behandeling duurt ongeveer 10 weken. Na de operatie krijgt u soms opnieuw 3 chemokuren.

Chemotherapie kan ook ingezet worden om uw klachten te verminderen en uw leven te verlengen als u niet meer beter wordt.

Bestraling

Soms adviseren we bestraling als iemand niet geopereerd kan worden en/of niet meer beter wordt. Dit is om ervoor te zorgen dat iemand minder last heeft van klachten als pijn en bloedverlies.​

Chemoradiatie

Heel soms geven we bestraling samen met chemotherapie na een operatie: dit heet chemoradiatie.

Doelgerichte therapie

Als de ​maagkanker is uitgezaaid, geven we soms doelgerichte therapie​.U krijgt deze behandeling dan meestal aanvullend bij chemotherapie. Het doel is ​om klachten te verminderen en de ziekte te remmen. Dit werkt alleen als een maagtumor bepaalde kenmerken heeft, zoals HER2. HER2 is een eiwit dat ervoor zorgt dat kankercellen blijven delen. Als u doelgerichte therapie kunt krijgen, dan bespreekt uw arts dit met u.

Stent plaatsen​

Als maagkanker niet meer te genezen is en u geen operatie heeft gehad, kan een stent soms klachten verminderen. Een stent is een buisje dat we plaatsen als u moeilijk kunt eten en drinken omdat de tumor de maag blokkeert. Deze stent zorgt ervoor dat er weer voeding door de maag kan.

Controle en nazorg

Als u bent behandeld, heeft u na ongeveer 1-4 weken een controleafspraak. We bespreken dan het resultaat met u. En we laten u weten of u verdere behandeling nodig heeft. Vaak heeft u ook afspraken met een diëtist​​. ​Na uw behandeling(en) maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.​​