• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Longfoto

Print 

​​​​Een longfoto is een foto van de binnenkant van uw longen. Voor het maken van de foto gebruiken we een klein beetje röntgenstraling. Met een longfoto kunnen we afwijkingen in de longen zien en beoordelen. Een longfoto heet ook wel een thoraxfoto.

Wanneer maken we een longfoto?

Een longfoto is vaak het eerste onderzoek bij klachten of ziektes aan de longen. Bijvoorbeeld als we vermoeden dat u een longontsteking, astma, tuberculose, longkanker, zwezerikkanker of borstvlieskanker heeft. Of uitzaaiingen van longkanker of een andere kankersoort in de longen. Ook gebruiken we de longfoto als controleonderzoek als we u behandelen voor klachten en ziektes aan de longen.

Verloop onderzoek

U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van boven uit en gaat u in de juiste houding voor een röntgenapparaat staan. Onze medewerker helpt u daarbij en stelt het röntgenapparaat in. Meestal maken we 2 foto’s, soms is 1 genoeg. We vragen u diep in te ademen en uw adem in te houden als de foto wordt gemaakt, zodat de longen goed afgebeeld worden. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na een longfoto gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Als u de afspraak heel snel heeft, dan informeert een medewerker van de afdeling die de longfoto voor u aanvraagt u over het onderzoek. Meestal hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden op een longfoto.

Zwanger

Als u (mogelijk) zwanger bent, moet u dit altijd vóór het onderzoek aan ons melden op het telefoonnummer (050) 361 23 05. Tijdens de zwangerschap maken we namelijk liever geen röntgenfoto’s, vooral niet tijdens de eerste 15 weken. Dit is omdat röntgenstraling schadelijk kan zijn voor uw ongeboren kind. Als het toch belangrijk is dat er een röntgenfoto wordt gemaakt, bespreken we dit altijd eerst met u.