• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Liesklierdissectie

Print 

​​​​​​​​​Bij een liesklierdissectie worden lymfeklieren van de lies weggehaald. Dit gebeurt als er in deze lymfeklieren uitzaaiingen van kanker zijn gevonden, bijvoorbeeld na een schildwachtklierprocedure of een punctie. Een liesklierdissecetie is een vorm van lymfeklierdissectie.

Hoe verloopt een liesklierdissectie?

De chirurg haalt de lymfeklieren in uw lies weg tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat. Dit gebeurt meestal via een snee van ongeveer 10-15 centimeter in uw lies. Soms kunnen de lymfeklieren met een kijkoperatie verwijderd worden via 3 kleine sneetjes van 1 centimeter.

De operatie duurt ongeveer 90 minuten. De liesklierdissectie wordt soms gecombineerd met een bekkenklierdissectie. U wordt voor een liesklierdissectie ongeveer 3 dagen opgenomen.

Na de behandeling

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. In de operatieholte kan zich vocht ophopen. Met een slangetje dat we tijdens de operatie achterlaten, proberen we dit te voorkomen. Deze zogenaamde 'drain' voert het vocht af naar een potje dat u bij u draagt. De drain blijft minstens een week zitten. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Wonden in de lies genezen soms moeilijk. En er is een kans op een wondinfectie. We controleren uw wond daarom elke dag. Mogelijk moet u 48 uur in bed blijven. Als de wond goed geneest en u zonder problemen loopt, mag u naar huis. Meestal is dat 2 of 3 dagen na de operatie.

Na een liesklierdissectie is er een kans op lymfoedeem. Dit is een ophoping van lymfevocht in het been en/of de voet aan de kant van de operatie. U kunt dit proberen te voorkomen met een steunkous. Die draagt u na de operatie 6 maanden lang overdag. U krijgt vóór de operatie een aanvraagformulier voor zo’n kous.

Uitslag​

We onderzoekt in het laboratorium in hoeveel weggehaalde lymfeklieren uitzaaiingen zitten. U krijgt de uitslag van de liesklierdissectie meestal binnen 2 weken na de operatie van uw behandelende arts.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Meestal zijn er geen speciale voorbereidingen nodig. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld, dan moet u daar voor de operatie mee stoppen. Als u rookt, kunt u daar beter ook mee stoppen. Dit om de kans op infecties te verkleinen en ervoor te zorgen dat de wond sneller geneest.​​