• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kwaadaardige bottumoren

Print 

​​​​Er zijn verschillende soorten kwaadaardige bottumoren​. De kwaadaardige bottumoren die het meeste voorkomen, zijn:

  • een chondrosarcoom
  • een chordoom
  • een Ewing-sarcoom
  • een osteosarcoom
  • een ongedifferentieer​d sarcoom

Chondrosarcoom

Een chondrosarcoom is een tumor die ontstaat uit cellen in het kraakbeen. Kraakbeen is een laagje weefsel op het uiteinde van botten en gewrichten. Chondrosarcomen kunnen in de mergholte van het bot of aan de buitenkant van de mergholte groeien. Heel soms verandert een goedaardige tumor, zoals een enchondroom of een osteochondroom, in een chondrosarcoom.

Chondrosarcomen komen het meest voor in het bekken, de schouderbladen, de bovenbenen, de bovenarmen en de ribben. Maar deze bottumor kan in alle botten ontstaan. Als een chondrosarcoom aan de basis van de schedel ontstaat, noemen we het een schedelbasistumor. Chondrosarcomen zijn zeldzaam. Elk jaar krijgen ongeveer mensen in Nederland te horen dat ze deze soort tumor hebben. Chondrosarcomen komen vaker voor bij vrouwen en meestal bij mensen tussen 50-70 jaar.

Een chondrosarcoom groeit meestal langzaam. Als een chondrosarcoom uitzaait, gebeurt dit meestal naar de longen.

Chordoom

Een chordoom is een tumor die ontstaat uit cellen van de chorda dorsalis. Dit is een weefsel dat alleen in embryo's voorkomt en dat zich later ontwikkelt tot de wervelkolom. Er kunnen bij deze ontwikkeling cellen van de chorda dorsalis achterblijven. Daaruit kan een chordoom ontstaan.

Deze bottumor zit langs de wervelkolom. Als een chordoom aan de basis van de schedel ontstaat, noemen we het een schedelbasistumor. Chordomen komen heel weinig voor. Elke jaar krijgen ongeveer 17 mensen in Nederland te horen dat ze een chordoom hebben.

Een chordoom groeit meestal langzaam. Soms zaait een chordoom uit, bijvoorbeeld naar de longen, de lever of naar andere botten.

Ewing-sarcoom

Een Ewing-sarcoom is een tumor in of bij het bot. Uit welke cellen een Ewing-sarcoom ontstaat, is niet bekend. Een Ewing-sarcoom kan een bottumor of een wekedelentumor zijn.

Ewing-sarcomen komen vooral voor in het bekken, het dijbeen, het scheenbeen, de bovearm, de onderarm en in of bij de knie. Maar ze kunnen overal in het hele lichaam ontstaan. Ewing-sarcomen komen heel weinig voor. Elk jaar krijgen ongeveer 35 mensen in Nederland te horen dat ze zo'n tumor hebben. De meesten van hen zijn 5-30 jaar. Een Ewing-sarcoom kan uitzaaien naar de botten of naar de longen.

Osteosarcoom

Een osteosarcoom is een tumor die ontstaat uit osteoblasten. Dit zijn cellen die het bot vormen. De tumorcellen van een osteosarcoom maken nieuw bot. Hoe dit komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een beschadigd stukje DNA in de celkern. Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van een osteosarcoom. Bijvoorbeeld het Rothmund-Thomson-syndroom en het Li-Fraumeni-syndroom. Osteosarcomen komen vaker voor bij mensen met de ziekte van Paget.

Osteosarcomen komen vooral voor in de onderbenen en bovenbenen, rond de knieën en in de bovenarmen. Maar deze bottumor kan in alle botten ontstaan. Osteosarcomen komen heel weing voor. Elk jaar krijgen ongeveer 40 mensen te horen dat ze de ziekte hebben. De meesten van hen zijn 10-30 jaar of ouder dan 60 jaar. Een osteosarcoom kan uitzaaien naar de botten of de longen.