• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Jodiumbron plaatsen

Print 

​​​​​​​​​Bj dit onderzoek plaatsen we een kleine radioactieve jodiumbron in een tumor of in een lymfeklier met uitzaaiing. De jodiumbron maakt de tumor of lymfeklier zichtbaar, zodat we deze tijdens een operatie kunnen opsporen en verwijderen.

Wanneer krijgt u een jodiumbron?

Als u een operatie krijgt waarbij we een tumor of lymfeklier weghalen, moet vooraf precies worden bepaald waar de tumor of lymfeklier zit. Daarvoor kan het nodig zijn een radioactieve jodiumbron in de tumor of lymfeklier te plaatsen. Bijvoorbeeld als de tumor zo klein is dat deze niet voelbaar is of als de tumor niet meer voel- of zichtbaar is op röntgenfoto’s door chemotherapie.

Hoe verloopt het onderzoek?

U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van boven uit. We bepalen met een ech​o​grafie of met röntgenfoto's de exacte plaats van de tumor of lymfeklier. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving en plaatsen we met een naald een jodiumbron van 4 millimeter in de tumor of lymfeklier. Dit voelt u, maar dit is meestal niet pijnlijk. De jodiumbron geeft een zeer lage dosis straling af. Direct na de plaatsing worden 2 controlefoto’s  gemaakt.

Na het onderzoek

Soms ontstaat er een onderhuidse nabloeding. Dit ziet eruit als een blauwe plek. De plek trekt na verloop van tijd weer weg. 

De jodiumbron blijft na het onderzoek in de tumor of lymfeklier zitten. De chirurg spoort deze tijdens de operatie op met een stralingsdetector. Vervolgens kunnen de tumor of lymfeklier en de jodiumbron verwijderd worden.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

Gebruikt u bloedverdunnende middelen waarvoor u onder controle bent bij de trombosedienst, overleg dan met de trombosedienst of u deze kunt blijven gebruiken. Bloedverdunners waarvoor de trombosedienst u niet controleert en eventuele andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken.

Zwanger

Voor ongeboren kinderen kan röntgenstraling schadelijk zijn. Daarom doen we in principe tijdens ​een zwangerschap geen CT-scan, zeker niet in de eerste 15 weken. Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 21​ 69. Dan overleggen we wat er mogelijk is.