• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Inspanningstest

Print 

Met een inspanningstest kunnen we meten hoe wat de gevolgen zijn van lichamelijke belasting voor het hart. Deze test heet ook wel een ergometrie.

Voorbereiding

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, zonnebrandcrème of andere olieachtige producten op uw borst. Door deze producten blijven de elektroden voor het hartfilmpje (ECG) namelijk niet vastzitten op uw huid.

Ook mag u een uur voor het onderzoek niet meer eten. Vlak na een maaltijd is het namelijk moeilijk om u goed in te spannen. Diabetespatiënten mogen overigens wel eten, omdat een inspanningstest veel energie vergt. Als u deze test gaat doen, kunt u het beste kleding dragen die niet knelt en waarin u gemakkelijk kunt fietsen en lopen.

Het onderzoek

Het onderzoek moet met ontbloot lichaam gebeuren. Als u er prijs opstelt kunt u een schort krijgen waarmee u uw bovenlichaam kunt bedekken. Een assistent plakt eerst een aantal draden (elektrodes) met plakkers op uw borst. Bij sommige mannen is het nodig het bovenlichaam op een paar plekken te scheren zodat de elektrodes beter op de huid blijven zitten. De elektrodes zijn aangesloten op een beeldscherm.

Daarna gaat u fietsen op een hometrainer. Terwijl u fietst bewaken we uw hartritme en meten we uw bloeddruk. Als fietsen niet lukt, loopt u op een lopende band.

Duur van het onderzoek

De inspanningstest duurt ongeveer 25 minuten.

Vervoer

U kunt op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en terug naar huis.

Uitslag

De cardioloog beoordeelt de uitslag van het onderzoek. U krijgt bericht over de uitslag van uw specialist of huisarts.

Vragen

Als u van te voren nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Hart en Vaten. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer (050) 361 29 15.