• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hormoontherapie

Print 

​​​​​​​​Bij hormoontherapie krijgt u medicijnen om de groei van kankercellen te remmen. Deze medicijnen blokkeren de werking van hormonen die bij bepaalde kankersoorten een belangrijke rol spelen. Hoe kankercellen op hormoontherapie reageren, verschilt per tumor.

Wanneer geven we hormoontherapie?

Een belangrijke voorwaarde voor de behandeling is dat de tumor gevoelig is voor hormonen. Soms kunnen we dit onder de microscoop zien aan het tumorweefsel. De volgende kankersoorten kunnen gevoelig zijn voor hormoontherapie:


Kankercellen en hormonen

Hormonen zijn stoffen die ons lichaam a​anmaakt, bijvoorbeeld in de eierstokken en zaadballen, en die veel verschillende lichaamsfuncties regelen. De prostaat, borsten en baarmoeder, bijvoorbeeld, hebben hormonen nodig voor hun groei, ontwikkeling en werking. Bij kanker in organen die hormonen gebruiken, kunnen hormonen de groei van kankercellen stimuleren. Het doel van hormoontherapie is deze stimulerende werking te stoppen of beperken.

Verloop behandeling

We bespreken voor de behandeling met u welke medicijnen u krijgt, hoe u deze krijgt en welk resultaat we daarmee willen bereiken. Ook krijgt u informatie mee naar huis.

U krijgt of neemt de medicijnen volgens een vast schema en in een bepaalde periode, vaak meerdere jaren. Dit kan thuis, met tabletten of injecties. Soms geeft uw huisarts de injecties. Soms krijgen patiënten een operatie in plaats van medicijnen. Als dit voor u de beste optie is, bespreekt uw arts dit met u.

Bijwerkingen

Het is niet te voorspellen hoe u op hormoontherapie reageert. De bijwerkingen verschillen per persoon en medicijn. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • overgangsverschijnselen
  • bot- en gewrichtsklachten, en botontkalking
  • gewichtsverlies of -toename
  • seksuele klachten
  • verminderde vruchtbaarheid

We bespreken met u welke bijwerkingen u kunt krijgen en hoe we deze kunnen voorkomen of verminderen. Bijvoorbeeld met ondersteunende medicijnen.

Controles

Zolang u hormoontherapie krijgt, blijft u onder controle. Dit om het effect van de hormoontherapie op de kanker te beoordelen en eventuele bijwerkingen te behandelen. Als de behandeling geen effect meer heeft, hoort u van ons wat dit voor u betekent.

Aandachtspunten tijdens en na hormoontherapie

Hoe uw lichaam reageert op hormoontherapie is niet te voorspellen. Wel zijn er een aantal zaken waar u tijdens en na de behandeling op kunt letten om de kans dat u de behandeling goed doorstaat en ervan herstelt te vergroten.

​​