• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Herhaalde miskramen

Print 

Bij een miskraam blijft de vrucht (het embryo) niet in leven. Dit kan kort na de bevruchting, maar ook later (tot 16 weken zwangerschap) optreden. Wanneer u twee of meer miskramen heeft gehad, spreken we van een herhaalde miskraam. Daarbij maakt het niet uit of u voor, tussen of na deze miskramen 1 of meer kinderen heeft gekregen.

Oorzaak

Ongeveer 3% van de vrouwen met kinderwens maakt 2 miskramen door. Minstens bij de helft van de miskramen ontwikkelt het embryo zich niet goed. Slechts bij een klein deel van de vrouwen vinden we een oorzaak voor de herhaalde miskraam. Er zijn factoren, die het risico op een miskraam verhogen waarbij de leeftijd van de vrouw de grootste risicofactor is. Daarnaast is roken en overgewicht ook een risicofactor. Uw arts zal met u bespreken welk onderzoek zinvol is in uw geval om te verrichten. Dit hangt af van uw leeftijd, of er broers en zussen zijn met herhaalde miskraam en of uw moeder in het verleden herhaalde miskramen heeft gehad.
Verder kan uw arts met behulp van echografie de vorm van de baarmoeder bekijken om te zien of er afwijkingen zijn. Eventueel wordt er ook bloedonderzoek verricht naar stollingsafwijkingen.  Als er geen oorzaak wordt gevonden voor de herhaalde miskraam, kan worden geschat hoe groot uw kans is op het optreden van een zwangerschap met een levendgeboren kind. De ervaring leert dat de meeste vrouwen na herhaalde miskramen uiteindelijk wel een gezond kind krijgen.

Begeleiding

Het doormaken van meerder miskramen is voor veel mensen een stressvolle gebeurtenis. Praten kan helpen om het een plaats te geven en te verwerken. Dit kan met mensen uit uw omgeving, met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en met mensen uit ons team zoals uw behandeld arts of onze medisch maatschappelijk werker (zie contact).