• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Glucagon stimulatie test bij kinderen

Print 

Een glucagon stimulatie test is een onderzoek om te achterhalen:

  • hoe de functie van de bijnieren is en/of
  • het lichaam van uw kind voldoende groeihormoon kan aanmaken.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken, alleen wat water mag drinken. Als uw kind medicijnen gebruikt zal de arts die uw kind behandelt met u overleggen of deze op het normale tijdstip ingenomen moeten worden.

Het onderzoek

Uw kind krijgt een infuus. Via een prik in een spier in het bovenbeen wordt een teststof (glucagon) gegeven. Deze teststof beïnvloedt de hormoonproductie van het lichaam. Door deze stof kan uw kind kortdurend buikklachten hebben. Ook kan het suikergehalte in het bloed dalen. Beide prikplaatsen worden verdoofd.
De verpleegkundige neemt zowel voor als na de prik een aantal keren bloed af via het infuus. Het afgenomen bloed gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Na afloop van de test is het belangrijk dat uw kind eet en drinkt. Als het suikergehalte in het bloed gedurende twee uren na afloop van de test goed is, wordt het infuus verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer vijfenhalf tot zes uur.

Uitslag

Na drie tot vier weken bespreekt de arts met u de uitslag van het onderzoek. Hiervoor ontvangt u een belafspraak.

Broertjes en zusjes

Het is raadzaam om geen andere kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Brochure

Meer informatie over de glucagon stimulatie test vindt u in de brochure die u onderaan deze pagina kunt downloaden.