• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Geïsoleerde ledemaatperfusie

Print 

​​​​​​​​​​​Geïsoleerde ledemaatperfusie is een operatie waarbij we een arm of een been met uitzaaiingen gericht behandelen met chemotherapiemedicijnen. We sluiten dit lichaamsdeel af van de bloedsomloop, waardoor de medicijnen niet in de rest van het lichaam komen.

Wanneer doen we een geïsoleerde ledemaatperfusie?

We kunnen een geïsoleerde ledemaatperfusie doen als er uitzaaiingen van een melanoom​ in een arm of een been zijn. En bij kwaadaardige tumoren in de weke delen in een arm of been. Weke delen zijn bijvoorbeeld spieren, zenuwen, pezen, bloedvaten en botten.

Verloop van de behandeling

Een dag voor de operatie komt u naar het ziekenhuis. Soms doen we voorbereidende onderzoeken.

U gaat tijdens de operatie onder narcose. We sluiten de bloedsomloop van uw arm of been tijdelijk af van de grote bloedsomloop. Uw arm of been wordt daarvoor afgeklemd met een band. Daarna wordt uw arm of been met 2 slangetjes in uw aders aangesloten op een hart-longmachine. Deze machine houdt de bloedsomloop in uw arm of been op gang.

De perfusie van een arm gebeurt via slangetjes in de oksel of in de bovenarm. De perfusie van een been gebeurt met slangetjes in de buik, via de lies of via het bovenbeen. Soms moeten we tijdens de operatie lymfeklieren in de oksel of lies weghalen, om bij de aders te kunnen. Hoe we de perfusie doen, hangt af van de plaats van de uitzaaiingen of de tumor.

De hart-longmachine spoelt via de slangetjes 1 uur lang een hoge dosis medicijnen door uw arm of been. De machine zorgt ook voor voldoende zuurstof in het bloed. We warmen uw arm of been met een warmtematras en de hart-longmachine op tot 39°C. Daardoor werken de medicijnen beter. Tijdens de operatie letten we goed op de bloedsomloop in de rest van uw lichaam. Dit om er zeker van te zijn dat de medicijnen alleen in uw arm of been terecht komt.

Door het spoelen kunnen uw spieren gaan zwellen na de operatie. Om dit te voorkomen of te verminderen, snijden we tijdens de operatie 1 of meer vliezen rondom een spier van de onderarm of het onderbeen door. Dit geneest vanzelf. 

De totale behandeling duurt 5-6 uur. Meestal wordt u voor deze operatie 7-8 dagen opgenomen.

Na de behandeling

Na een geïsoleerde ledemaatperfusie houden we uw bloeddruk en uw hart 24 uur in de gaten op een speciale afdeling: de 24-uurs-recovery. Dit omdat chemotherapie-medicijnen uw bloeddruk verlagen. Ook kunt u griepachtige klachten krijgen, zoals koorts en koude rillingen. Na 24-48 uur gaat u terug naar de verpleegafdeling. U krijgt arm- of beenoefeningen tegen stijfheid. Ook hoort wat u verder kunt doen om goed te herstellen. Als u voldoende bent hersteld van de operatie, kunt u naar huis.

Bijwerkingen

De bijwerkingen verschillen ​per persoon. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • vochtophoping
  • griepachtige klachten, zoals koorts en koude rillingen
  • stijve spieren
  • rode huid
  • doofheid in de arm of het been dat is behandeld
  • wondinfectie

Controles

Als u naar huis gaat, maken we afspraken over controles en uw eventuele vervolgbehandeling. Hoe vaak, hoelang en bij wie u na de behandeling onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt.

​​