• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Grote galgangcyste

Print 

​​​​Een choledochuscyste is een zeldzame aangeboren verwijding van de galwegen. De oorzaak is onbekend. Er zijn verschillende typen, waarbij de vorm en de plaats van de cyste de behandeling bepalen. Er worden per jaar in Nederland ca 4 kinderen geopereerd aan deze uitstulping van de galwegen.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen ontstaan in 80% van de gevallen voor het tiende jaar van een kind. De eerste symptomen zijn enigszins afhankelijk van de leeftijd. Bij jonge kinderen is het eerste symptoom vaak geelzucht, al dan niet gepaard met ontkleurde ‘stopverfachtige’ ontlasting. Deze verschijnselen lijken op die van galwegatresie. Het onderscheid met galwegatresie moet zo snel mogelijk worden gemaakt. Bij galwegatresie is namelijk een operatie op zeer korte termijn nodig, bij een choledochuscyste niet. Oudere kinderen vertonen vaak pijn, koorts, misselijkheid/braken en geelzucht. In ongeveer 3% van de gevallen openbaart een choledochuscyste zich door een scheur van de cyste. Daarbij kan gal in de buikholte lopen, wat leidt tot een buikvliesontsteking. Niet alle choledochuscysten geven klachten zodat we dus niet precies weten hoeveel patiënten er zijn in Nederland met deze aandoening.

Diagnose

De aandoening wordt in ongeveer 15% van de gevallen al voor de geboorte vermoed. De diagnose kan na de geboorte worden bevestigd met een echo, ERCP of MRCP. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven, hierbij kunnen de galwegen in beeld worden gebracht. Bij een ERCP worden de galwegen van binnenuit met contrast opgespoten. Zo worden ze zichtbaar voor röntgenstralen. Een MRCP is een speciaal soort MRI-scan, gericht op de galwegen. Een cyste kan ook ‘bij toeval’ worden gevonden. Het kind heeft dan geen symptomen van geelzucht, galstenen of ontstekingen van de galwegen. 

Behandeling

Als er na de operatie cysteresten achterblijven, kan in de loop van de jaren kanker ontstaan. Het volledig verwijderen van de wand de cyste is dan ook essentieel. De soort operatie is afhankelijk van de plaats van de cyste. Vaak volstaat het verwijderen van de galweg tussen lever en darm, waar de cyste meestal zit. Er wordt vervolgens een nieuwe aansluiting gemaakt tussen de lever en de dunne darm. Indien nodig kan een gedeelte van de lever worden verwijderd (leverresectie). In zeldzame gevallen kan een levertransplantatie noodzakelijk zijn. De keuzes in de behandeling zijn complex. Daarom is het essentieel dat ze worden besproken binnen een multidisciplinair team met ruime ervaring op het gebied van leverresecties en transplantaties, zoals het team van het UMCG Kinderlevercentrum. 

Als een cyste ‘bij toeval’ wordt gevonden, wordt bij voorkeur afgewacht tot het kind ten minste één à twee jaar is. De operatie is dan technisch eenvoudiger en de kans op complicaties kleiner. De operatie wordt standaard uitgevoerd door een team van ervaren kinder- en lever-/transplantatiechirurgen. Het UMCG is hierin uniek in Nederland.

Prognose

Over het algemeen is de prognose uitstekend als de diagnose is gesteld voordat er onomkeerbare schade aan de lever of kanker in de galwegen is ontstaan. Na de behandeling blijft uw kind onder controle bij het UMCG Kinderlevercentrum, vaak in samenwerking met het ziekenhuis bij u in de buurt.