• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Endobronchiale echografie

Print 

​​​​​​​​​​Een endobrochiale echografie of EBUS maken we beelden van de binnenkant van de luchtwegen. Dit om de luchtwegen en het weefsel daaromheen te onderzoeken op afwijkingen. Dit doen we met een endo-echoscoop, een dun, soepel slangetje met een kleine camera en een echo-kop die we in uw luchtwegen schuiven. EBUS staat voor ‘endobronchial ultrasound’.

Wanneer doen we een EBUS?

We doen dit onderzoek om te kijken of er uitzaaiingen zijn, bijvoorbeeld bij longkankerborstvlieskanker of zwezerikkanker​. Ook bij sarcoïdose doen we soms een EBUS.

Verschil met een endoscopische echografie

Een endobronchiale echografie lijkt op een endoscopische echografie (EUS), maar het zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een endoscopische echografie maken we beelden van de binnenkant van de maag, slokdarm en 12-vingerige darm.

Verschil met een bronchoscopie

De endobronchiale echografie lijkt op een bronchoscopie, maar ook dit zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een endobronchiale echografie maken we een echografie​. Daarmee kunnen we in weefsels en organen kijken via beelden op een scherm. Bij een bronchoscopie maken we geen echografie.

Verloop onderzoek

U krijgt uitleg over het onderzoek. Als u een kunstgebit heeft, doet u dit uit. U gorgelt met een verdovingsdrankje. Uw keel kan daardoor dik aanvoelen, maar u kunt gewoon blijven ademen. Deze verdoving zorgt ervoor dat u tijdens het onderzoek minder last heeft van hoesten, kokhalzen en het inbrengen van de endo-echoscoop.

Via een infuus krijgt u een slaapmiddel en valt u in slaap. U merkt dus niks van het onderzoek. Met apparaten houden we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten.

U ligt op de onderzoekstafel en krijgt u een bijtring in uw mond. Dit is om uw tanden en de endo-echoscoop te beschermen. Als u slaapt, schuiven we de endo-echoscoop via uw mond naar binnen. Eerst zuigen we het slijm in uw keel of luchtpijp weg. Dit omdat u door de keelverdoving moeilijk kunt slikken. Daarna maken we beelden van de luchtwegen. Soms halen we lymfeklierweefsel- of vocht weg voor onderzoek. Mogelijk krijgt u extra zuurstof via een slangetje in uw neus.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

U blijft 1-2 uur op de uitslaapkamer. U hoort u van de arts wat we hebben gezien en of we weefsel of vocht weggehaald hebben. Als alles goed gaat, kunt u onder begeleiding naar huis. De eerste 24 uur na het onderzoek mag u niet autorijden of op een andere manier zelf deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u beter geen belangrijke beslissingen nemen.

Drink en eet de eerste 1,5 uur na het onderzoek niet. Dit omdat de verdoving niet direct is uitgewerkt en u zich kunt verslikken. Begin daarna met een slokje water. Als dit lukt, kunt u voorzichtig weer iets proberen te eten.

Hoest u langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm op, wordt dit erger en/of krijgt u de dag na het onderzoek koorts? Bel ons dan. Dat kan op maandag tot en met vrijdag van 8.00-12.30 uur op het ​​telefoonnummer ​(050) 361 23 66. Bel op andere dagen of tijden het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar de longarts.

Uitslag

Als er weefsel of vocht is weggehaald, onderzoeken we dat in het laboratorium. De uitslag daarvan krijgt u binnen 2 weken van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag een aantal uren voor het onderzoek niet meer eten, bijvoorbeeld.