• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Echografie

Print 

​​​​​​​​​​​​​​Bij een echografie maken we beelden van weefsels of organen. Dit gebeurt met een apparaat dat werkt met onhoorbare geluidsgolven. De echografie maakt weefsels of organen zichtbaar in beelden op een monitor.

Wanneer doen we een echografie?

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking. En ook om te controleren wat het resultaat is van een behandeling, zo​als een operatie of een medicijnenkuur.​

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms mag u 4 uur voor het onderzoek niet meer roken, eten en drinken. Bijvoorbeeld bij een echografie van de buik.

Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 20 88.

Verloop echografie

U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich gedeeltelijk uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. U krijgt daarna een gel op uw huid. Deze gel zorgt voor een beter contact tussen uw huid en de zogenaamde transducer van het echoapparaat. Daardoor geleiden de geluidsgolven beter.

De transducer is een apparaatje​​ dat over de huid gaat op de plek die we willen onderzoeken. Dit kan een drukkend gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Een computer zet de geluidsgolven om in beelden die direct op een monitor te zien zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na een echografie gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.