• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dwangstoornis

Print 

Er is sprake van een dwangstoornis of obsessieve-compulsieve stoornis als u last heeft van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Voorbeelden zijn het steeds controleren of het gas uit is, veelvuldig handen wassen of overmatig poetsgedrag.

U ervaart veel spanning of angst als handelingen niet op een vaststaande manier uitgevoerd worden. Dwanghandelingen staan vaak in direct verband met uw dwanggedachten, u probeert vaak datgene te voorkomen waar u bang voor bent.

Als u een dwangstoornis hebt, bent u vaak geneigd om situaties te vermijden die dwanggedachten oproepen of dwanghandelingen uitlokken. De stoornis kan lichte of ernstige vormen aannemen.

‘Ik moest tussen de strepen op het fietspad fietsen, de kraan moest goed dicht en ik moest doen wat er ook maar in me opkwam.’ – Dennis, 22 jaar

Behandeling

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) behandelt mensen met een dwangstoornis. Behandelmogelijkheden zijn:

  • voorlichting: het informeren van u, uw partner en/of andere gezinsleden over het ontstaan, het behandelen én het voorkomen van een dwangstoornis;
  • cognitieve gedragstherapie: deze therapie is bedoeld om anders te leren denken (cognitieve therapie) en anders te leren doen (gedragstherapie) waardoor u zich weer beter gaat voelen;
  • medicatie: er wordt met u besproken of het wenselijk is om te starten met medicijnen of uw medicijngebruik te wijzigen.

​​​De intensiteit van de behandeling verschilt per patiënt. Dit is afhankelijk van de aard van de klachten en de impact die dit heeft op uw dagelijkse leven. Kunt u bijvoorbeeld niet meer werken, uw dagelijkse boodschappen doen of met vrienden afspreken, dan is misschien onze deeltijdbehandeling van 2 of 4 dagen een passende behandelvorm. Afhankelijk van uw klachten bespreken we samen welke het beste bij u aansluit.

Informatie en verwijzing

Als u voor uw klachten behandeld wilt worden in het UCP, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de aanmeldservice​ UCP.

Voor informatie over dwangstoornis kunt u ook terecht bij het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie. Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij de Angst, Dwang en Fobiestichting. ​