• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Darmkanker

Print 

​​​​​​​​​​​Als cellen in de darmen ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaat. Zo’n tumor heet darmkanker.

Soorten darmkanker

In de darmen komen de volgende kankersoorten voor:


 
Een afbeedling van de darmen met onder meer de dunne en dikke darm.

1. dunne darm 2. verbinding dunne en dikke darm 3. blinde darm 4. stijgende deel dikke darm 5. dwarslopende deel 6. dalende deel 7. S-vormige deel 8. endeldarm, 9. anus met sluitspier

Hoe vaak komt het voor?

Elk jaar krijgen ongeveer 15.000 mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van darmkanker hebben. Darmkanker is dan ook 1 van de meest voorkomende kankersoorten. De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 60 en 80 jaar.

Darmkanker herkennen

Darmkanker geeft vaak pas laat klachten. Merkt u dat uw poep verandert, valt u af en kunt u dit niet verklaren en/of heeft u blijvende buikklachten? Ga dan altijd voor de zekerheid naar uw huisarts.

Poliepen

Darmkanker ontstaat vaak uit een poliep in de darm. Een poliep is een bultje in het slijmvlies dat spontaan ontstaat en tot een paar centimeter groot kan worden. Poliepen zijn vaak goedaardig en blijven dat vaak ook. Maar als ze onrustige cellen bevatten, kunnen ze uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Veel mensen hebben 1 of meer poliepen in hun darmen, meestal zonder dat ze dat weten. Mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op poliepen.

Bevolkingsonderzoek

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans is dat iemand beter wordt. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is daarom belangrijk. Dit onderzoek spoort darmkanker op. En goedaardige darmpoliepen die kunnen uitgroeien tot darmkanker. Iedereen tussen 55 en 75 jaar krijgt elke 2 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek.

Darmkanker voorkomen

De grootste risicofactoren voor darmkanker die u kunt beïnvloeden zijn overgewicht, te weinig bewegen, roken en alcohol drinken. U kunt uw risico op darmkanker dus verkleinen met een gezonde leefstijl. Er zijn ook risicofactoren waarop u geen invloed heeft, zoals ouder worden, erfelijkheid en darmontstekingen.

Erfelijkheid en darmkanker

Darmkanker kan erfelijk zijn. Dit is bij ongeveer 5 procent van de patiënten het geval. Erfelijke darmkanker ontstaat vaak op jongere leeftijd. In sommige families komt darmkanker vaker voor zonder dat daar een erfelijke oorzaak voor is. Dit speelt bij ongeveer 20 procent van de patiënten een rol. We noemen dit familiaire darmkanker.