• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Leven met CRPS

Print 

​De meeste patiënten genezen binnen enkele weken of maanden van Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Als een behandeling lang op zich laat wachten of niet goed aanslaat, is de kans op volledig herstel kleiner. Een klein deel van de patiënten houdt klachten. Deze klachten kunnen uiteenlopen van chronische pijn tot een andere lichamelijke handicap. Ook kan er sprake zijn van verminderde energie.

Het aanpassen van uw leven aan CRPS

Veel mensen met dystrofie moeten hun leven anders indelen en organiseren. U kunt bijvoorbeeld uw baan niet meer of in mindere mate uitvoeren. U kunt hierdoor in de ziektewet of de WIA terechtkomen. Ook kan het zijn dat aanpassingen in uw huis of andere hulpmiddelen nodig zijn. Deze worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de WVG/WMO of de ziektekostenverzekeraar. Het is goed om bij dit soort kwesties deskundige hulp van bijvoorbeeld een vakbond, wetswinkel of advocaat te zoeken.

Door de dystrofie kunt u persoonlijke problemen ervaren. Relaties met vrienden en familie kunnen onder druk komen te staan. Een maatschappelijk werker of psycholoog kan bij deze problematiek helpen.

Lotgenoten

CRPS is een ziekte die een grote impact op uw leven kan hebben. Het kan daarom fijn zijn om in contact te komen met mensen met hetzelfde ziektebeeld. Sinds 1988 bestaat er een patiëntenvereniging voor mensen met CRPS, de Nederlandse Vereniging van Posttraumatische Dystrofie Patiënten (PD-vereniging). De PD-vereniging organiseert provinciale themabijeenkomsten en is bereikbaar voor uiteenlopende vragen in een persoonlijk telefoongesprek. Ook kunt u via de vereniging informatiemateriaal bestellen en een nieuwsbrief met actuele informatie ontvangen.

De PD-vereniging komt op voor de belangen van haar leden door te overleggen met verschillende partijen in de gezondheidszorg. Ook volgt de vereniging de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding en andere behandelingen op de voet.