• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Klachten bij CF

Print 

​Niet iedereen met CF heeft dezelfde klachten en ook niet even erg. Het wisselt per persoon en in de tijd. De ernst van de klachten hangt af van veel verschillende factoren zoals de afwijkingen op het CF-gen, de aanwezigheid van beschermende factoren op andere genen en omgevingsfactoren zoals roken, de mate van lichaamsbeweging en de medische behandeling.

Organen die bij CF vaak klachten geven zijn:

Longen en bovenste luchtwegen  

Het taaie slijm in de luchtwegen is moeilijk ophoestbaar. Bacteriën kunnen niet goed naar buiten worden afgevoerd waardoor infecties kunnen ontstaan die longschade kunnen veroorzaken. Ook kan kortademigheid ontstaan en kan iemand zich ziek voelen en koorts hebben.

Neus- en bijholten  

Patiënten met CF kunnen last hebben van neuspoliepen en klachten van hun neusbijholtes. Dit kan klachten geven van een verstopte neus, hoofdpijn en verminderde reuk.

Maag-darmkanaal  

In het maag-darmkanaal zitten ook slijmvormende cellen die invloed hebben op de functie van vooral de alvleesklier, darmen en de lever. Er kan een vettige, brijige ontlasting ontstaan. Ook worden vetten, voedingsstoffen en vetoplosbare vitamines (A,D, E en K) minder goed opgenomen. Deze vitamines zijn nodig voor groei, een goed gewicht en weerstand tegen infecties. Darmverstopping, diabetes mellitus en levercirrose zijn symptomen die meestal op volwassen leeftijd voorkomen, maar soms begint dit al op de kinderleeftijd.

De geslachtsklieren  

Bij mannen en vrouwen kunnen de geslachtsklieren aangetast zijn of raken. Bij mannen zijn de zaadleiders meestal niet goed aangelegd. Het zaad is gezond, maar het kan tijdens een zaadlozing niet goed naar buiten komen. Bij vrouwen is het slijm van de baarmoedermond taaier. Hierdoor kan sperma moeilijker in de baarmoeder komen. Dit wil niet zeggen dat vrouwen met CF niet vruchtbaar zijn. Als er geen kinderwens is, is anti-conceptie nodig.

De zweetklieren  

Zweet bestaat uit water en zouten. Bij iemand met CF is het zoutgehalte van het zweet hoger dan bij mensen die geen CF hebben. Als het erg warm weer is verliezen kinderen en volwassenen met CF daardoor ook meer zout en vocht via hun zweetklieren. Vooral jonge kinderen met CF zijn hier kwetsbaarder voor en kunnen gemakkelijker uitdrogen. Let er daarom bij warm weer goed op dat er voldoende (extra) wordt gedronken en ook extra zout via voeding wordt gegeven.