• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandeling CF

Print 

Voor CF is (nog) geen genezende behandeling mogelijk. De behandeling van CF is vooral gericht op het bestrijden van klachten en het zoveel mogelijk voorkomen van schade aan de organen. Het doel is de lichamelijke conditie zo goed mogelijk te houden.

De laatste jaren zijn wel medicijnen ontwikkeld die de oorzaak van CF bestrijden. Deze medicijnen werken alleen bij specifieke mutaties in het CF-gen. Voor patiënten die deze mutaties hebben zijn een aantal van deze medicijnen beschikbaar gekomen.

Een behandeling bestaat meestal uit:

Het bestrijden en voorkomen van luchtweginfecties  

Luchtweginfecties ontstaan gemakkelijk door het taaie slijm in de luchtwegen. Dit kan zo goed mogelijk worden voorkomen door het slijm vloeibaarder te maken via verneveling met hypertoon zout of pulmozyme. Het slijm kan dan gemakkelijker worden opgehoest.

Wat ook helpt is het aanleren van speciale hoesttechnieken waardoor het slijm makkelijker opgehoest kan worden. Als er toch infecties in de luchtwegen optreden, wordt antibiotica voorgeschreven. Dit kan in tabletvorm, via infuus of via inhalatie gebruikt worden. Soms wordt antibiotica ook als onderhoudbehandeling gebruikt. Door regelmatig het slijm te onderzoeken (sputumkweek) kan de juiste antibiotica worden toegediend.

Bestrijden van maag- en darmklachten  

Bij CF functioneren de darmen, alvleesklier en de galwegen minder goed. Vooral de gestoorde functie van de alvleesklier (pancreas) geeft klachten. Deze geeft te weinig pancreasenzymen af, wat kan leiden tot darmklachten (zoals diarree) en het niet goed opnemen van vet uit de darmen. Hierdoor krijgt iemand te weinig calorieën binnen. Ook kan het leiden tot groeiachterstand (bij kinderen) en ondergewicht. Door het innemen van pancreasenzymen bij de maaltijd (in de vorm van een capsule), verbetert de vetopname via de darmen.

Voldoende voedsel en energieopname   

CF-patiënten hebben een grotere energiebehoefte dan normaal (vaak tot wel 140%). Het eten van genoeg energierijke voeding is daarom van belang en ook moet het eten energieverrijkt zijn. Dat lukt vaak al door het toevoegen van extra drinkvoeding aan het dieet. Doordat de pancreas minder goed werkt, hebben sommige patiënten ook diabetes mellitus. patiënten worden dan behandeld met insuline en dieetaanpassingen voor de diabetes. Daarom worden de meeste CF patienten ook door een dietist begeleid.

Op peil houden van de algemene lichaamsconditie  

Het is erg belangrijk om de conditie van longen en andere organen op peil te houden. Dit kan met dagelijkse lichamelijke training zoals fitnessen, fietsen, hardlopen en krachttraining . Het helpt op een prettige manier de longen schoon te houden en de weerstand tegen infecties te verhogen. De fysiotherapeut kan hierbij adviseren.

Transplantatie  

Als er sprake is van ernstig orgaanfalen van de longen of de lever is transplantatie mogelijk. In Nederland zijn drie transplantatiecentra, waaronder één in het UMCG. Aan een eventuele transplantatie gaat een uitgebreid en zorvuldig onderzoekproces vooraf door het transplantatieteam in samenwerking met het verwijzende CF-team. Er wordt onderzocht of transplantatie mogelijk en gewenst is. Als dit het geval is, wordt u op een transplantatie wachtlijst geplaatst. In verband met de beperkte beschikbaarheid van donororganen is het niet te bepalen hoe lang de wachttijd zal zijn.