• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Brunelli plastiek

Print 

Het polsgewricht is opgebouwd uit 8 kleine botjes die met gewrichtsbandjes aan elkaar verbonden zijn. De functie van de gewrichtsbandjes is het stabiliseren van de pols. Als er bandjes scheuren ontstaat er een abnormale beweeglijkheid tussen de botjes wat vervroegde slijtage van het kraakbeen van de pols als gevolg kan hebben.

Een Brunelli plastiek wordt uitgevoerd als het het scapho-lunaire bandje (afgekort SL-bandje) tussen het bootvormig beentje (de Latijnse naam hiervoor is os scaphoïdeum) en het maanvormig beentje (de Latijnse naam hiervoor is os lunatum) gescheurd is en niet meer gehecht kan worden. Bij de operatie worden het bootvormig beentje en het maanvormig beentje weer in de juiste positie gezet. Een stalen pennetje wordt ingeboord om te zorgen dat de botjes in de juiste positie blijven staan. Het kapotte bandje wordt nagebootst met behulp van een peesstrip van één van de polsbuigers die met een botankertje aan het maanvormige botje wordt vastgezet.

Als u door de afdeling plastische chirurgie wordt behandeld en een operatie ondergaat, wordt u altijd begeleid door iemand uit een team van ervaren plastisch chirurgen. Uw behandelend chirurg zul u tijdens het voorbereidend gesprek op maat uitleggen wat u kunt verwachten van de operatie.