• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bronchoscopie

Print 

​​​​​​​​​​Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenkant van de luchtwegen. Dat doen we met een bronchoscoop, een dun, soepel slangetje met een kleine camera dat we in uw luchtwegen schuiven. Dit om het slijmvlies te onderzoeken op ontstekingen en andere afwijkingen.

Wanneer doen we een bronchoscopie?

We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u een longziekte heeft, bijvoorbeeld omdat u steeds maar blijft hoesten of bloed ophoest. Zo'n longziekte kan bijvoorbeeld astma, longkanker​, zwezerikkanker, borstvlieskanker, sarcoïdose of een infectie als pneumocystis-longontsteking of tuberculose zijn.

Verloop onderzoek

U krijgt uitleg over het onderzoek. Als u een kunstgebit heeft, doet u dit uit. We verdoven uw keel en neus met een spray. Uw keel kan daardoor dik aanvoelen, maar u kunt gewoon ademen. De verdoving zorgt ervoor dat u tijdens het onderzoek minder last heeft van hoesten, kokhalzen en het inbrengen van de bronchoscoop. Via een knijpertje op uw vingen houden we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten. Soms is het nodig dat u een roesje krijgt. U merkt dan minder van het onderzoek.

U gaat op de onderzoekstafel liggen. Terwijl u zich concentreert op uw ademhaling, schuiven we de bronchoscoop via uw neus of mond naar binnen. Als dit via uw mond gebeurt, dan krijgt u een bijtring om uw tanden en de bronchoscoop te beschermen. We zuigen het slijm in uw keel of luchtpijp weg. Dit omdat u door de keelverdoving moeilijk kunt slikken. Soms krijgt u extra zuurstof via een slangetje in uw neus.

Soms zuigen we tijdens een bronchoscopie wat slijm op of halen we een stukje weefsel weg voor onderzoek. Dit onderzoek heet een biopsie​. Als we stukjes weefsel weghalen uit een dieper deel van de longen, waar we met de bronchoscoop niet bij kunnen, gebruiken we röntgenstraling bij het onderzoek. Als dit bij u zo is, hoort u dit van uw arts. Dit gebeurt vaak na een longtransplantatie.

Het onderzoek duurt 30-60 minuten.

Na het onderzoek

U hoort u van de arts wat we hebben gezien en of we weefsel weggehaald hebben. U kunt na een bronchoscopie gewoon naar huis. Drink en eet de eerste 1,5 uur na het onderzoek niet. Dit omdat de verdoving niet direct is uitgewerkt en u zich kunt verslikken. Begin daarna met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u voorzichtig proberen te eten. Als u een roesje heeft gehad, mag u 24 uur lang niet autorijden, fietsen of op een andere manier zelfstandig deelnemen aan het verkeer. U moet dus onder begeleiding naar huis.

Hoest u langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm op, wordt dit erger en/of krijgt u de dag na het onderzoek koorts? Bel ons dan. Dat kan op maandag tot en met vrijdag van 8.00-12.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 23 66. Bel op andere dagen of tijden het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar de longarts.

Uitslag

Als er weefsel of vocht is weggehaald, onderzoeken we dat in het laboratorium. De uitslag daarvan krijgt u binnen 2 weken van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag een aantal uren voor het onderzoek niet meer eten of drinken, bijvoorbeeld.

Zwanger of borstvoeding

Krijgt u een bronchoscopie met röntgenstraling en bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek aan de arts die het onderzoek voor u aanvraagt, zodat we daar rekening mee kunnen houden.