• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Borstverwijdering bij borstkanker

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Bij een borstverwijdering of ablatio verwijderen we al het klierweefsel van uw borst, inclusief de tumor, huid en tepel. Dit gebeurt als u bors​tkanker heeft en een borstsparende operatie niet mogelijk of wenselijk is. Soms hoeven we de huid en tepel niet weg te halen.

Borstsparende operatie of borstverwijdering

Soms heeft u de keuze tussen een borstsparende operatie en een borstverwijdering. U bespreekt de voor- en nadelen van beide operaties dan uitgebreid met uw behandelaar, zodat u een beslissing kunt nemen waar u goed over nagedacht heeft.

Verloop operatie

We verwijderen al het klierweefsel van de borst tijdens een operatie waarvoor u onder narcose gaat. Om te kijken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel, halen ​we vaak ook de schildwachtklier weg. Dit heet de schildwachtklierprocedure​.De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.

Als we al weten dat er een uitzaaiing in een lymfklier in de oksel zit, halen we alle lymfeklieren in de oksel weg. Dit heet een okselklierdissectie​. De operatie duurt dan ongeveer 30 minuten langer.

Soms krijgt u direct een borstreconstructie​. Als dit bij u gebeurt, bespreken we dit vooraf met u. De operatie duurt dan in totaal ongeveer 3 uur.

U wordt voor deze operatie meestal 3 dagen opgenomen.​

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijden de operatie een drain achter. Dit is een slangetje dat vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft 1-7 dagen​ zitten. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vocht. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Meestal kunt u nog dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. Mogelijk heeft u de drain dan nog. U krijgt instructies voor het verzorgen van de wond. En eventueel informatie over borstprotheses. U hoort wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis en wat u verder kunt doen om goed te herstellen. U kunt de eerste 4 weken na de operatie geen lichamelijk zwaar werk doen.

Er zijn een aantal zaken waar u n​a de behandeling op kunt letten om de kans dat u de behandeling goed doorstaat en er sneller van herstelt te vergroten.

Uitslag

We onderzoeken het borstklierweefsel, de schildwachtklier en eventuele andere lymfeklier(en) die zijn weggehaald. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 weken van uw arts. Die bespreekt dan ook het resultaat van de operatie en het eventuele vervolg van uw behandeling met u.

Controle

Na de operatie en eventuele aanvullende behandelingen maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u daar meestal voor de operatie mee stoppen, bijvoorbeeld.

​​