• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Borstreconstructie

Print 

​​​​​​​Een borstreconstructie is een operatie waarbij we de borst of een deel ervan opnieuw maken. Dit kan met eigen huid-, spier- of vetweefsel, maar meestal plaatsen we (ook) een inwendige prothese. We doen een borstreconstructie na een borstsparende operatie of een borstverwijdering.

Verloop operatie

Een borstreconstructie kan op verschillende manieren: met een prothese of met eigen weefsel. De reconstructie gebeurt altijd tijdens een operatie onder narcose. We bespreken van tevoren met u welke operatie voor u de beste keuze is. U wordt 3-7 dagen opgenomen. De exacte duur hangt af van de soort reconstructie.

Soms plaatsen we direct na een borstverwijdering een siliconenprothese. U gaat dan voor beide operaties 1 keer onder narcose. De arts plaatst de prothese onder de grote borstspier, zodat deze spier als een beschermlaag tussen uw huid en de prothese ligt. Soms is er een vervolgoperatie nodig, bijvoorbeeld als u nog bestraald wordt.

Meestal reconstrueren we de borst met de expandermethode. U krijgt dan eerst een expander. Dit is een tijdelijke prothese met een vulventiel. Hiermee rekken we uw huid en borstspier langzaam op tot de juiste cupmaat, door elke 1-2 weken zout water in de expander te spuiten. Na ongeveer 6 maanden halen we de expander weg en plaatsen we de definitieve prothese. Deze operatie duurt ongeveer 1 uur.

Een andere mogelijkheid is een reconstructie met eigen weefsel, bijvoorbeeld van de rug. We maken dan een nieuwe borst met de rugspier en -huid. Ook bij deze operatie brengen we bijna altijd een prothese of expander in. Deze operatie duurt 3-4 uur.

We transplanteren soms ook huid en vetweefsel van de onderbuik samen met een voedend bloedvat om een nieuwe borst te maken. Een prothese is dan niet nodig. Deze methode heet de DIEP-procedure en duurt 5-8 uur

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijdens de operatie een drain achter. Dit is een slangetje dat het vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

Na 3-7 dagen kunt u naar huis. Wanneer u precies naar huis kunt, hangt af van de operatie die u heeft gehad. U krijgt advies over het verzorgen van de operatiewond. Ook krijgt uitleg over de drain, hoort u wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis en wat u verder kunt doen om goed te herstellen.

Resultaat

Het gevoel en de vorm van een gereconstrueerde borst kunnen anders zijn dan van uw eigen borst. Ook heeft u na de operaties littekens. Als uw nieuwe borst is hersteld, kunnen we een nieuwe tepel maken. Deze tepelreconstructie doen we met een medische tatoeage, eventueel gecombineerd met eigen huid.

Controle

Na de operatie en eventuele aanvullende behandelingen maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Voorbereiden

U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld.